Zařízení Apple se za žádnou cenu neřadí mezi dobře opravitelná, iPhone 13 je pak od tohoto titulu vzdaluje ještě dále; po neautorizované výměně obrazovky totiž nebude fungovat Face ID.

Když iFixit otevřelo nový iPhone, doufalo, že bude oddělení modulu Face ID od samotného displeje znamenat jednodušší opravitelnost. I přes toto oddělení ale nově displej jinde, než u Apple vyměnit prakticky nejde, pokud chcete zachovat odemykání obličejem.

Nově bude pro neautorizovanou opravu třeba mnohem dražších nástrojů. Na co doteď stačily běžné nástroje, nyní vyžaduje mikroskop. Nová opatření tak prakticky znemožňují nechat si mobil opravit jinde než u Apple.

Na správnost displeje dohlíží jediný čip o velikosti zrnka rýže, který musí být k panelu pro funkčnost Face ID spárován, při jeho výměně je tak třeba napárovat jej k mobilu, to ale mohou jen autorizované opravny.

Jediné možné obejití těchto regulací tkví ve fyzickém přesunu napájeného čipu z původního displeje na ten nový, taková činnost ale vyžaduje velkou zručnost i drahé nástroje; i s nimi pak trvá asi třicet minut. To je násobně více než doposud.

U některých opraven byla právě výměna displeje díky své obvyklosti největší položkou na seznamu příjmů.

Ano, může se jednat o softwarový bug, kterého si nikdo při testování nevšimnul a bude opraven s aktualizací systému. Jedná se ale o jeden specifický bug, který shodou náhod znemožňuje výměny jinde, a tak pomáhá službě Apple Care, s níž jsou opravy přímo od Apple levnější.

Pokud se opravdu jedná o úmyslnou blokaci, nedá se prakticky dělat nic než doufat, že projde zákon o právu na opravu.