Určitě jste slyšeli, že Rusko nesoustředí své boje jen na povrchu, ve vzduchu a na vodě. Útočí i v kyberprostoru a v Microsoftu si toho jsou vědomi a chtějí pomoci, aby se udržela integrita nejen ukrajinských informačních systémů. 

Společnost vydala prohlášení, kde nás upozorňuje, že komunikuje s ukrajinskou vládou a rovněž s Evropskou unií, americkou vládou a OSN na podporu Ukrajiny.

OCHRANA PŘED KYBERNETICKÝMI ÚTOKY

Několik hodin před vypuštěním raket na Ukrajinu zaznamenalo Centrum zpravodajství o ohrožení v Microsoftu (MSTIC) útoky v podobě hacků na digitální infrastrukturu Ukrajiny. Centrum ihned informovalo ukrajinskou vládu s tím, že rovněž identifikovalo malware. Pojmenovali ho FoxBlade. K tomu také poskytli technickou pomoc k odstranění malwaru.

Společnost konstatuje, že do tří hodin po nálezu přidala virus do seznamu virů v Defenderu, antivirový program zabudovaný přímo do Windows, aby dokázala efektivně detekovat a mazat virus FoxBlade před jeho vyřádění v počítačích.

Microsoft slibuje aktualizace veškerých služeb, aby ochránily své zákazníky a státy před potencionálním šíření dalších malwarů.

Microsoft zmínil, že útoky podobného rázu neviděl od dob ransomware NotPetya, což bylo v roce 2017. Firma je především znepokojená ohledně kybernetických útoků mířených na občany Ukrajiny. Týká se to těchto sektorů:

  • finance
  • humanitární pomoc
  • energie
  • pohotovost
  • zemědělství
  • podniky

Tyto útoky na občany jsou velmi znepokojivé, jelikož může jít o úmyslné porušení Ženevských úmluv. Úmluvy ochraňují obyčejné občany nepodílejících se na konfliktu. O tomto možném porušení byla ukrajinská vláda informována Microsoftem.

OCHRANA PŘED DEZINFORMACEMI SPONZOROVANÝMI STÁTY

Společnost tvrdí, že je zaměřená na ochranu jak před kybernetickými útoky, tak i před dezinformacemi. Ty připodobňují ke střelám, jejichž cílem je podkopávat pravdu, tvořit nejistotu a nedůvěru. Snahy Microsoftu spočívají ve snížení vystavení ruské propagandě a zajištění, aby ji společnost přímo nepodporovala.

Proto se na Microsoft Start (tudíž na MSN.com) přestanou zobrazovat články sponzorované ruským státem od RT News a Sputnik News.

Společnost se taktéž rozhodla smazat aplikace těchto portálů na Microsoft Store. Ve vyhledávači Bing snížila pozici jejich článků na nižší místa a jen když uživatel vyhledá přímo zmíněné portály, tak obsah k nim najde. A nakonec smazala všechny reklamy RT News a Sputnik News na veškerých stránkách Microsoftu. To se týká i reklamních sítí společnosti.

Podpora humanitární pomoci

Filantropická část Microsoftu úzce pracuje s OSN, jejími agenturami a mezinárodním Červeným křížem k posílání potřebných zdrojů na Ukrajinu.

Jsme zavázáni k používání našich technologií, schopností, zdrojů a vliv směrem k podpoře humanitární pomoci,” tvrdí Microsoft v tiskové zprávě. „Také jsme aktivovali tým odezvy katastrofických událostí, který má za úkol poskytnout technologickou podporu."

Tisková zpráva Microsoftu také chválí a podporuje velkorysost svých zaměstnanců po celém světě. Přispívají neziskovým organizacím jako jsou UNICEF, ICRC a Polská humanitární akce.

OCHRANA ZAMĚSTNANCŮ MICROSOFTU

S nadnárodní společností přichází i nutnost ochránit své zaměstnance v nelehkých situacích. Microsoft upozorňuje, že své zaměstnance má po celém světě s různými národnostmi, tudíž i Ukrajinců a Rusů, a že oddanost k nim a všem ostatním spočívá také v jejich ochraně. 

To rovněž platí pro zaměstnance žijící v Rusku. Ti nezačali válku a neměli by být diskriminováni uvnitř a ani vně svého státu,” zní v tiskové zprávě. „Voláme po míru, respektujeme suverenitu Ukrajiny a ochranu lidu.“

Microsoft nám zde předvedl, že se aktivně zapojuje do ochrany svých zákazníků, zaměstnanců a zemí, ve kterých působí. Taktéž projevují jejich odhodlání pomoci lidem, kteří to nejvíce potřebují.