Představení prvního AR/VR headsetu od společnosti Apple mnozí považovali za jednu z největších technologických událostí loňského roku. Zařízení, které disponuje zcela nadstandardním hardwarem a možná až trochu děsivou cenou, se již brzy dostane na pulty obchodů ve Spojených státech, jak bylo avizováno začátkem června.

Sám Apple během tehdejší konference WWDC 2023 prohlásil, že se souprava dostane na americký trh někdy začátkem roku 2024, ale zda se tak stane v lednu, v únoru, nebo případně až březnu, nespecifikoval. Kdy Vision Pro konečně vyjde, nyní upřesnil známý insider a novinář Mark Gurman v novém vydání týdeníku Power On.

Podle Gurmana se již Vision Pro začal v menších počtech rozvážet napříč sklady ve Spojených státech, odkud se headset začne postupně rozšiřovat do jednotlivých Apple prodejen. Výrobce iPhonů a nejhodnotnější společnost světa má být přesvědčen, že už ke konci února bude v obchodech nachystán dostatek zásob na únorové vydání.

Pro Apple ale přípravy neznamenají pouze naskladnění produktu, nýbrž také například rozšíření know-how mezi zaměstnance jednotlivých obchodů. Gurman už dříve informoval o tom, že mnozí pracovníci kamenných prodejen byli pozváni do Cupertina, aby se zúčastnili speciálního školení souvisejícího právě s novým headsetem. Cílem je předat zaměstnancům rady, které jim pomůžou zařízení předvést potenciálnímu zákazníkovi a pokud možno jej také prodat.

Najít zájemce o koupi Vision Pro rozhodně nebude jednoduché. Zařízení dostalo cenu 3 499 dolarů (v přepočtu 78 800 Kč), což z něj zdaleka nedělá produkt dostupný pro běžné spotřebitele. Zda si první Apple headset dovede cenovku obhájit, je otázka. Zejména firmám a vývojářům by se mohla AR/VR souprava s perfektními displeji, vysokým výkonem a nespočtem senzorů v určitých scénářích hodit.

Kdy se Apple Vision Pro rozšíří do dalších zemí mimo USA, zůstává v současné době nezodpovězenou otázkou.