Společnost AMD před nedávnem ohlásila úplnost rodinky grafických karet Radeon RX 7000, které využívají architekturu RDNA 3. Stalo se tak po představení desktopových modelů Radeon RX 7800 XT a Radeon RX 7700 XT, které zaplnily pustinu ve střední třídě.

Současný katalog pro stolní počítače tak skýtá dva high-end modely (popřípadě třetí Radeon RX 7900 GRE, u níž je to ale složitější s dostupností), dva modely střední třídy a jedno SKU pro méně náročné uživatele. Červený tým by však mohl vydat ještě jednu cenově dostupnou kartu.

V databázi Euroasijské hospodářské komise (EEC) byla společností PowerColor zaregistrována grafická karta Radeon RX 7600 XT. Teoreticky to tedy může nasvědčovat její budoucí existenci, ale stejně tak pravděpodobný je přesný opak. Proti vydání hraje především fakt, že se v databázích tohoto typu často objevují úplné blbosti, ale pochopitelně i zmíněné uzavření kapitoly RDNA 3 ze strany červeného týmu.

Vydat novou grafickou kartu společnosti AMD ale samozřejmě nikdo nezakazuje, a kdyby tedy Radeon RX 76900 XT vyšla, mohla by dostat buď 10GB, anebo 12GB paměť. Tím by si pěkně přilepšila oproti 8GB Radeonu RX 7600. Současně se spekuluje o využití 192bitového nebo 160bitového rozhraní sběrnice, v důsledku čehož by se u XT modelu zvýšila také propustnost.

To ale pouze za předpokladu, že by AMD využilo pořádně osekanou verzi procesoru Navi 32. Kdyby se totiž uchýlilo k využití nějaké z variant Navi 33, nejspíš by muselo využít 96bitovou či 80bitovou sběrnici, což už ale vůbec nedává smysl. Nižší propustnost u XT modelu ve srovnání s tím klasickým by zkrátka byla prapodivná.

Co se pak týče ceny, Radeon RX 7600 XT by mohl pěkně zaplnit mezeru mezi 269dolarovým Radeonem RX 7600 a 449dolarovým Radeonem RX 7700 XT. Co by ale pro spoustu spotřebitelů mohlo být v případě vydání nového dostupného modelu nepěkné, je fakt, že by pak nejspíš neklesla cena RX 7700 XT tolik, jak někteří očekávají.

Ještě se zkrátka budeme muset nechat překvapit. Zatím totiž nemáme ze strany PowerColor ani AMD žádné informace k tomu, zda něco jako Radeon RX 7600 XT vůbec bude existovat. Jakmile se ale bližší detaily dozvíme, budeme vás informovat.