Na tento moment jsme čekali už delší dobu. Společnost MediaTek představila svůj vlajkový čipset Dimensity 9200, který bude pohánět ty nejlepší smartphony. Nový čip podporuje technologii 5G a jedná se o vůbec první kousek od MediaTeku, který je vybaven jádrem Cortex-X3. Postaven je na 4nm výrobním procesu.

Cortex-X3 je jedním z osmi procesorových jader a dosahuje až 3,05GHz frekvence. Kromě něj jsou součástí čipu i tři jádra Cortex-A715, jež běží na 2,85GHz frekvenci, a čtyři jádra Cortex-A510 s taktem 1,8 GHz. Podobně by mohl být dle nejnovějších informací navržen i konkurenční čipset Snapdragon 8 Gen 2. Jediným rozdílem ale bude, že jedno z jader Cortex-A510 bude nahrazeno výkonnějším Cortex-A715.

Vraťme se ale zpátky k Dimensity 9200. MediaTek slibuje, že tato novinka dosáhne až o 12 % vyššího výkonu v jednojádrovém (single-core) testu benchmarku Geekbench oproti Dimensity 9000. Co se ale týče vícejádrového (multi-core) výkonu, sníží se rozdíl na 10 %. Co ale rozhodně potěší je efektivita – Dimensity 9200 by měl nabídnout až o 25 % nižší spotřebu energie při vysoké zátěži. Oproti předchůdci se měla také zlepšit schopnost odvádět teplo, a to konkrétně o 10 %.

Čipset je vybaven grafickým jádrem Immortalis-G715, které se chlubí podporou ray-tracingu. MediaTek díky němu slibuje, že se hráči dočkají úžasných vizuálů a plynulého hraní při vysokém počtu snímků za sekundu. Už bude záležet na samotných výrobcích, zda využijí potenciálu tohoto GPU. Čip totiž podporuje obrazovku s rozlišením 5K a 60Hz obnovovací frekvencí, nicméně při rozlišení WHQD může být frekvence až 144Hz a ve FullHD dokonce až 240Hz.

MediaTek slibuje, že telefony vybavené tímto čipsetem dorazí na trh už koncem letošního roku. Na informace o konkrétních mobilech si ale budeme muset počkat.