Apple svůj první AR/VR headset představil na konferenci WWDC toto pondělí. Věnovali jsme mu detailní článek, který najdete zde. Teď si jej mohli vyzkoušet první novináři včetně redaktorky Joanny Stern z Wall Street Journal. Natáčet se ale při používání headsetu nesměla, takže mnoho nového vizuálního materiálu nemáme.

Hned potom, co si headset nasadila, si prý všimnula, že je mnohem pohodlnější než například Meta Quest. Je tomu tak i proto, že Vision Pro má baterii od samotného headsetu oddělenou, a tak na své hlavě nenesete takovou zátěž. Přesto ale prý headset není úplně lehký, a tak ho po třiceti minutách už na nose a čele cítila. Čelo jí navíc při používání headsetu zčervenalo.

Podle Apple byla tato nepříjemnost způsobena tím, že je v současnosti dostupný jen omezený počet velikostí součástky headsetu, která doléhá na objičej. S podobnou zkušeností by se tak ti, kteří si Vision Pro po spuštění pořídí, neměli potýkat. Zbytek testování se ale z pohledu redaktorky nesl v duchu pozitivních zkušeností.

Pohled skrz headset je podle ní ostrý a čistý. S docílením tohoto mají většinou headsety kombinující VR a AR problém. Korunka na zařízení jí umožnila přepínat mezi reálným a virtuálním světem. „Zatočte korunkou na jednu stranu a vidíte více reálného světa, zatočte na stranu druhou a vidíte ho méně,“ říká ve videu. Pochvalovala si také funkčnost ovládání očima a gesty rukou.

Vyzkoušela si také 3D videohovor s jednou ze zaměstnankyň Apple. Konkrétně mluvila s jejím realistickým avatarem (tato funkce byla také představena v rámci pondělní konference). Kromě toho, že se navzájem viděly, sdílela zaměstnankyně se Stern prezentaci, na které mohly ve virtuálním prostředí spolupracovat.

Do Čech se headset dostane s největší pravděpodobností až příští rok (pokud vůbec). V USA zájemce přijde na bezmála 3 500 dolarů, v přepočtu tedy asi 77 000 korun. Potenciálního oznámení tuzemské ceny bychom se měli dočkat právě až v následujícím roce.