Chlazení grafické karty Nvidia GeForce RTX 4090 bylo navrženo pro práci s mnohem vyšším TDP, než je nakonec využíváno, tudíž je dost účinné samo o sobě a pro mnoho uživatelů tedy nemá smysl investovat do dražších modelů s propracovanějšími systémy. I tak se ale na trh dostávají kousky pro extrémní nadšence, jako například čerstvě odhalený GeForce RTX 4090 MGG Mega Gamer.

Ten disponuje hned pěticí větráčků, od nichž byly nepochybně očekávány lepší výsledky než od levnějších klasických provedení. Proto jsou tedy překvapivé vysoké teploty, které ohlásil jeden z čínských uživatelů.

Příspěvek byl spatřen na fóru tamního vyhledávacího giganta Baidu a upozornil na něj portál Wccftech. Dle jeho svědectví se teplota GPU při hraní či zátěžových testech FurMark dostávala nad 80 °C, v nejteplejším bodě pak dokonce karta měla blízko ke 100 °C.

Standardní teploty grafické karty GeForce RTX 4090 se přitom u hraní pohybují někde v rozmezí od 60 do 65 °C a jakmile spustíte benchmarky, obvykle poskočí někde mezi 70 až 75 °C. Nikoho tedy asi nezaskočí, že vysoké teploty nového majitele karty od čínské firmy MaxSun udivily – tím spíš když má o dva větráky více než běžně dostupné modely.

Spotřebitel se dle jednoho ze svých následujících příspěvků obrátil na samotnou společnost MaxSun, aby se doptal, zda jsou teploty dosahujících takto vysokých hodnot pro model GeForce RTX 4090 MGG Mega Gamer běžné, anebo jestli má nárok na výměnu. Dostalo se mu přitom odpovědi, že jsou teploty normální. Minimálně to tedy vyplývá ze strojového překladu z čínštiny (viz obrázek níže).

Údajně se nejedná o ojedinělý případ – v dalších postech na fóru pak měl kupující prohlásit, že se s abnormálně vysokými teplotami setkal také další zákazník. Že by se tedy jednalo o jakkoliv vadný kus, lze nejspíš vyloučit.

Problémy s PC hardwarem zamrzí vždy, ale daleko větší bolest ucítí zákazníci, kteří si koupí prémiové produkty za opravdu vysoké sumy peněz. Doporučená cena pro RTX 4090 činí 48 499 Kč, avšak nový model od MaxSun po převodu z čínských jüanů a připočtení DPH stojí necelých 60 000 Kč.