Nejen v souvislosti s nařízeními Evropské unie se častokrát diskutuje o opravitelnosti spotřební elektroniky. Právě v této oblasti má poměrně ambiciózní plány známý výrobce Lenovo, která stojí za oblíbenými notebooky ThinkPad. V rozhovoru pro zahraniční magazín The Register slíbil senior viceprezident společnosti Luca Rossi, že do roku 2025 bude 80 % zařízení, které firma nabízí, uživatelsky opravitelných.

Momentálně se spousta spotřebitelů ráda vrací do dob, kdy byla výměna baterie v chytrém telefonu naprosto jednoduchým úkonem. Vyhledávají proto zařízení, která jsou snadno opravitelná, a tomuto trendu se přizpůsobuje čím dál více výrobců. Kupříkladu HMD Global naskočila na tento rozjíždějící se vlak opravdu ve velkém a během posledního roku stihla vydat několik snadno opravitelných telefonů pod značkou Nokia. Naposledy jsme vás informovali o modelu Nokia G310 5G.

Podobnou myšlenku má také výrobce opravitelných notebooků Framework, u kterých není problém vyměnit klávesnici, nebo dokonce základní desku. Neustále přitom vycházejí nové modely, které využívají modernější procesory. Obrázek níže zachycuje notebook Framework 13, který si lze pořídit v konfiguraci s nejnovějšími CPU AMD Ryzen 7000 nebo Intel Core 13. generace.

Co se týče produktů od Lenovo, Rossi v rozhovoru pro The Register uvedl, že „do roku 2025 bude více než 80 % opravovaných dílů znovu opraveno, aby se dostaly do oběhového hospodářství a snížil se tak dopad na životní prostředí“.

Zákazníci navíc budou mít možnost snadno vyměnit baterii, SSD nebo spoustu dalších komponentů, protože nebudou v produktu zapečetěny. Rossi opět zdůraznil, že tímto krokem dojde ke snížení množství vyprodukovaného odpadu.

Lenovo aktuálně pracuje na notebooku s kódovým označením Project Aurora, který bude velice podobný zmíněným řešením od společnosti Framework. Dle informací, které firma dříve sdělila zahraničnímu portálu Digital Trends, lze laptop rozebrat víceméně bez použití šroubováku.