Společnost Valve před pár dny s radostí oznámila, že si všichni mohou pořídit Steam Deck i s Dockem bez rezervace nebo fronty. Současně upozornila, že se tento stav může v budoucnu změnit. U této slavnostní příležitosti zveřejnila nové video propagující populární handheld. Na displeji ale bylo něco, co tam být nemělo.

Tím něco je emulátor pro spuštění her z Nintenda Switch jménem Yuzu. Ve Valve si chybu rychle uvědomili a video odstranili. Nová verze videa ikonku emulátoru nahradila ikonkou Portalu 2. Na internetu ale důkazy zůstaly, třeba od Kotaku.

Emulátory jsou legální, ale určitě Valve nechce světu říct, že jedním z důvodů, proč bychom si měli koupit Steam Deck, tak jsou emulátory. I když přenosné zařízení je hodně chváleno jako otevřená platforma, na níž lze spouštět emulátory z jiných konzolí, stejně tak Game Pass. To ale nic nemění na tom, že v oficiální reklamě a videu by to být nemělo.

Nelíbilo by se to ani Nintendu. Japonská společnost už při uvedení Steam Decku na trh vydala několik DMCA na YouTube videa, jež ukazovala tento emulátor při spuštění hry The Legend of Zelda: Breath of the Wild.