Společnosti Nvidia se mimořádně daří. Ve zprávě za druhý kvartál letošního roku se pochlubila 101% meziročním růstem, ke kterému jí nejvíc pomohl skok v oblasti datacenter, který byl konkrétně 171%. Je patrné, že herní grafické karty pro zelený tým postupně ztrácí význam, protože superčipy jako H100 mohou vygenerovat daleko vyšší příjmy.

Po takzvaném AI boomu, který byl zahájen spuštěním populárního generativního nástroje ChatGPT, se umělá inteligence rozšiřuje do čím dál vyššího počtu služeb. Pro vytváření nových modelů je potřebná mimořádně velká výpočetní kapacita, kterou dokáží nejlépe poskytnout právě řešení od Nvidie.

Přestože se jiní technologičtí giganti snaží přijít s vlastními AI čipy, firma vedená Jensenem Huangem je stále ve vedení a na GPU tohoto typu má prakticky monopol.

Mimořádný zájem o superčipy H100 ve druhém kvartálu letošního roku dokazuje analýza společnosti Omdia, kterou cituje portál Tom's Hardware. Dle jejího průzkumu měla Nvidia dodat přes 900 tun těchto GPU. Vzhledem k tomu, že jeden kus váží spolu se svým chladičem asi tři kilogramy, z tohoto údaje vyplývá, že firma prodala více než 300 tisíc jednotek.

Data, se kterými přišla Omdia, vzešla z počítání s mnoha různými faktory, jako je hmotnost jednotlivých variant H100 (neexistuje totiž pouze jedno provedení, ale hned několik).

Jasné ale je, že Nvidia v minulém čtvrtletí dodala mnohem více jednotek grafických čipů určených pro práci s umělou inteligencí a strojovým učením. Nesmíme totiž zapomenout na existenci starších produktů typu A100, které jsou stále populární, protože nejsou tak nákladné jako H100.