iPhone 14 Pro Max se v první polovině letošního roku stal celosvětově nejprodávanějším telefonem, vyplývá z dat analytické společnosti Omnia. Nejdražší člen loňské série telefonů od amerického velikána Apple lze u nás pořídit nejlevněji za cenu okolo 27 tisíc korun, jeho oficiální cena pak činí 36 990 korun. Pochlubit se mohl 26,5 milionu dodaných jednotek.

Důkazem toho, jak má Apple silnou fanouškovskou základnu, je fakt, že první čtyři příčky v žebříčku náleží právě jeho iPhonům. Na druhém místě najdeme iPhone 14 Pro se 21 miliony prodanými kusy a třetí skončil iPhone 14 se 16,5 miliony. Čtvrté místo však neobsadil iPhone 14 Plus, jak může napovídat intuice, ale předloňský iPhone 13 (15,5 milionu). To akorát potvrzuje už dříve omílané tvrzení, že model Plus loňské generace nebude čelit bůhvíjak vysoké poptávce.

Fascinující je, že Apple má v nejlepší desítce celkově pět modelů – na desátém místě se totiž umístil iPhone 11 – a zbylou pětici příček si rozdělily smartphony od jihokorejského Samsungu. Páté místo žebříčku náleží mimořádně levnému Galaxy A14 (12,4 milionu) a hned za ním skončila letošní vlajková loď Galaxy S23 Ultra. Té se ale povedlo prodat méně než 10 milionů jednotek. S číslem 9,6 milionu je navíc zřejmé, že je téměř 3x méně úspěšná než iPhone 14 Pro Max.

Na sedmém místě skončil Galaxy A14 5G a další dvě místa obsadily modely Galaxy A54 5G a Galaxy A34 5G, o kterých jsme samostatně psali zde.

Ve srovnání s loňským žebříčkem se toho změnilo poměrně dost. Zaprvé, už v něm tentokrát nevidíme ani jeden model od čínského Xiaomi. Zadruhé, první příčku neobsadil základní iPhone, nýbrž vlajkový Pro Max. Zatřetí, do TOP 3 se nepovedlo probojovat žádnému modelu od Samsungu. Podobných zajímavostí by šlo určitě najít víc.