Microsoft neustále pracuje na tom, aby šly položky zobrazené v jeho prohlížeči Edge sdílet napříč zařízeními co nejjednodušeji. Středem pozornosti je uvnitř této redmondské společnosti patrně i cíl usnadnit práci ve skupině lidí. Nejenže tomu nasvědčují neustálá vylepšení kancelářských aplikací nebo nedávné vydání služby Loop, ale také další užitečná funkce v Edgi.

Jak upozornil server The Verge, Microsoft ohlásil otevřené testování nové funkce zvané Workspaces (Pracovní prostory). Ta má za úkol umožnit jednotlivým členům pracovního týmu přístup k používaným kartám, aby mohli společně sledovat web.

Celá vychytávka je postavená na podobném principu jako skupiny – umožňuje tedy rozdělení jednotlivých karet na základě různých kritérií (nejčastěji podle témat) a jejich barevné označení. Na rozdíl od klasických skupin ale Pracovní prostory umožňují sdílet karty s kolegy, kteří je pak navíc mohou upravovat nebo přidávat další v reálném čase.

A jak to celé funguje v praxi? Funkci pracovních prostorů lze aktivovat kliknutím na trojici překrývajících se obdélníků v levém horním rohu prohlížeče. Služba vám následně umožní zadat jméno a zvolit barevné označení. Skrz výrazné tlačítko „Pozvat“, které se posléze zjeví kousek od adresního řádku, můžete následně svou pracovní plochu sdílet s kolegy, přáteli nebo kýmkoliv jiným, a to přeposláním odkazu. V rámci Preview můžete využít až pět pozvánek.

Chcete si testovací program také vyzkoušet, ale nevíte, jak se do něj dostat? Pokud máte nainstalovaný Edge ve verzi 111.0.1661.51 nebo novější, stačí kliknout na tento odkaz, přes který se budete moci do programu zapojit (po přihlášení skrz Microsoft účet). Funkce je momentálně dostupná pouze pro PC a Mac.

MICROSOFT ZVÝRAZŇUJE TYTO KLÍČOVÉ FUNKCE:

  • Zvládněte toho více online: Vy i vaše skupina můžete procházet na různých zařízeních procházet stejnou sadu karet, která se bude neustále synchronizovat.
  • Mějte přehled: Aktualizace karet a oblíbených položek v rámci pracovního prostoru Edge probíhají v reálném čase, takže všichni můžou zůstat na stejné stránce.
  • Soustřeďte se na to důležité: Když pracujete na konkrétních úkolech nebo se připojujete k různým skupinám, můžete si své otevřené karty rozdělit do jedinečných pracovních prostorů Edge, abyste se na ně mohli soustředit.