Ve středu Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických překvapivě schválila návrh zákona nazvaný „Ochrana Američanů před zahraničními aplikacemi kontrolovanými nepřátelskými státy“. Podpora přišla z obou stran politického spektra.

Návrh zákona vyvíjí tlak na ByteDance, mateřskou společnost TikTok, aby prodala aplikaci v případě, že nechce být vyloučena z amerických aplikací a webhostingových služeb. To by v praxi znamenalo značné omezení přístupu Američanů k této velmi populární platformě, nejen u mladých obyvatel.

TikTok kritizoval návrh jako protiústavní, tvrdící, že by poškodil malé podniky a tvůrce obsahu, kteří na platformě vydělávají peníze. Na druhou stranu, někteří politici a skupiny bojující za digitální práva argumentují, že celkové přijetí komplexních zákonů o ochraně soukromí by bylo pro Američany užitečnější než cílení na jednu konkrétní aplikaci.

Pokud Senát návrh schválí a americký prezident Joe Biden ho podepíše, TikTok by se mohl ocitnout v právních bitvách, podobně jako se to stalo v Montaně po zavedení celostátního zákazu. Další vývoj této legislativní iniciativy bude předmětem pozornosti nejen v USA, ale i v celosvětovém měřítku, protože může stanovit precedent pro další regulace sociálních médií.