Skupina devatenácti členů Kongresu vyzvala Marka Zuckerberga, aby vysvětlil, proč Meta umožnila zobrazování reklam na nelegální drogy, jako je kokain a extáze, na platformách Facebook a Instagram.

V dopise adresovaném Zuckerbergovi zákonodárci poukazují na to, že reklamy, které byly schváleny a zmonetizovány společností Meta, otevřeně propagovaly nelegální drogy. TTP ve své zprávě z minulého měsíce uvedl, že ve svém vyšetřování využil knihovnu reklam společnosti Meta a nalezl více než 450 reklam, které obsahovaly fotografie lahví na předpis, hromady pilulek nebo cihly kokainu, a směřovaly uživatele na externí aplikace jako Telegram.

TTP i po zveřejnění zprávy nadále objevuje další příklady těchto reklam a zveřejňuje je na platformě X. V dopise kongresmani zdůrazňují, že tyto reklamy nebyly jen uživatelsky generovaný obsah na okraji internetu, ale přímo reklamy, které prošly schválením a byly zpeněženy Mety.

Zákonodárci nyní požadují od společnosti Meta jasné vysvětlení, jak jsou aplikována pravidla proti reklamám na drogy, a žádají podrobné informace o tom, kolikrát byly tyto reklamy zobrazeny a s jakým počtem interakcí. Meta dostala lhůtu do 6. září na odpověď.