Americký prezident Joe Biden a představitelé tamních technologických gigantů, jako jsou Google, Intel a Boeing, nedávno uskutečnili významnou návštěvu Vietnamu. Krok signalizuje klíčovou změnu v americké zahraniční a obchodní strategii, zaměřené na rozšíření produkce klíčových technologií mimo Čínu. Cílem této iniciativy je diverzifikovat dodavatelské řetězce v reakci na rostoucí napětí mezi Spojenými státy americkými a Čínou, zejména v oblastech technologie a národní bezpečnosti.

Vietnam se stává strategickým partnerem USA v rámci tzv. friend-shoring strategie, která se snaží najít alternativy k Číně pro dodávky surovin a výrobní kapacity, zejména ve výrobě polovodičů. Tato snaha je podpořena návštěvou ministryně financí Janet Yellenové v Hanoji a finančními investicemi USA do vietnamského sektoru polovodičů.

Přestože Vietnam prokazuje naději a ambice ve výrobě polovodičů, odborníci upozorňují, že země zatím není schopna plně nahradit čínský technologický sektor. Omezení ve formě nedostatku kvalifikované pracovní síly a výrobních kapacit stojí Vietnamu v cestě k dosažení úrovně odbornosti a rozsahu srovnatelného s většími hráči na trhu, jako jsou Japonsko nebo Jižní Korea. I když má Vietnam silné základy, stále mu chybí dostatek kvalifikovaných inženýrů.

Navzdory těmto výzvám se Vietnam postupně etabluje jako důležitý hráč na globálním trhu s polovodiči, a to s přibližně 4% podílem.