Apple v posledních letech posiluje svou pozici na trhu jakožto výrobce počítačů. Pomáhá mu k tomu jeho hladký systém i fakt, že si začal sám vyrábět čipy, které mu tak umožňují snažit se o dokonalou symbiózu softwaru a hardwaru. Právě k dalším krokům v tomto poli připadá Universal Control; funkce, po které možná nevolají masy, přesto však najde své využití.

Jde o možnost postavit si iPad vedle svého Macu a používat je oba s jednou klávesnicí a myší. Když tak chcete z jednoho zařízení přejít na druhé, je to jako by šlo o dva monitory. Dva monitory to ale nejsou, iPad tady totiž není využit jako externí displej, ale stále si zachovává svůj operační systém.

Funkci Apple poprvé představil už téměř před rokem a důvod, proč do veřejné bety míří až teď, je zřejmý. Hladké propojení dvou zařízení tak, že mezi nimi přetáhnutím můžete i přenášet soubory, není vůbec jednoduché.

K čemu ale vlastně taková věc je? Hodí se třeba když chcete mít při práci na počítači otevřené sociální sítě. Ty totiž nativní aplikace na Mac buď nemají, nebo zkrátka nefungují tak dobře jako na iPhonech či iPadech, na něž jsou optimalizovány. Potenciálních využití je samozřejmě mnohem víc.

Jak bylo zmíněno, využití funkce nenajde každý, i věci jako tato ale dělají Apple Applem. Fakt, že to tamní inženýři dokázali, ukazuje na možnosti, které firmě otvírá správa vlastních operačních systémů. Podle The Verge navíc už v betě novinka funguje hladce.