Ve videoherním průmyslu dochází k zajímavému a nečekanému spojení. Výrobce herních enginů Unity oznámil dohodu o převzetí Weta Digital. Věhlasné novozélandské studio vlastní Peter Jackson a stojí za speciálními efekty do nejrůznějších filmů, včetně Jacksonovy trilogie Pána prstenů a Hobit, stejně jako za Avatarem, Avengers, Godzilla vs. Kong a posledních dvou řad seriálu Hra o trůny.

Tým Weta Digital se specializuje na snímání obličejů, anatomické modelování, simulaci a deformaci pohybujících se objektů, procedurální modelování vlasů a srsti a na řadu dalších pokročilých technik.

Unity plánuje Weta Digital koupit za 1,62 miliardy dolarů. Část bude ve formě hotovosti a část v akciích. Unity touto akvizicí získá technologie Weta Digital společně se všemi assety a také 275 zaměstnanců. Uzavření dohody se očekává ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.

Podívejte se, co Weta Digital dokážou

Unity chce po akvizici integrovat assety od Weta Digital do cloudové platformy Unity, aby k nim měl přístup každý, kdo vytváří hry postavené na technologii Unity. Assety a pokročilé nástroje budou dostupné nejen filmařům všech velikostí, ale také vývojářům her, tvůrcům rozšířené a virtuální reality a dalším. Unity v tiskové zprávě zdůrazňuje, že chce, aby nástroje mohli používat nejen profesionální umělci, ale všichni, včetně amatérských tvůrců na YouTube a TikToku. Zatím ale není stanoveno, za jak dlouho po akvizici budou assety a nástroje přidány do Unity. Jde ale o vzrušující plán, jenž pomůže nejen tvůrcům her.

Weta Digital se připojí k Unity Create Solutions se zaměřením na vývoj desítek proprietárních grafických a VFX nástrojů. Nástroje Weta Digital, jako jsou Manuka, Lumberjack, Loki, Squid, Barbershop, HighDef, CityBuilder a mnoho dalších, budou nadále ve vývoji.

VFX týmy Weta Digital budou i nadále existovat jako samostatný subjekt pod názvem WetaFX. Očekává se, že se stanou největším zákazníkem Unity v oblasti médií a zábavy. WetaFX bude stále ve většinovém vlastnictví Sira Petera Jacksona. V čele společnosti bude nadále generální ředitel Prem Akkaraju.

Ukázka efektů od Weta Digital