Předevčírem jsme vás informovali o plánech na vydání 16GB varianty grafické karty Nvidia GeForce RTX 4060 Ti. Je možné, že se zelený tým přizpůsobil ne zrovna pěkné odezvě komunity na spekulace o pouhé 8GB VRAM, popřípadě se zlekl konkurenčního AMD, jež poslední dobou ve velkém hlásí, že jeho grafiky nabízí výrazně lepší poměr cena : paměť než ty od Nvidie. Na 16GB model si však budeme muset počkat a daleko dříve vyjde jeho 8GB sestra, která už dostává konkrétní datum vydání.

Zatímco z dříve uniklých materiálů bylo jasné, že RTX 4060 Ti, dnes už ale říkejme spíše RTX 4060 Ti 8GB, vyjde koncem května, teď server Videocardz přichází se specifickým termínem, který se dozvěděl od svých zdrojů. Tento mainstreamový model generace Ada Lovelace by tedy měl být vypuštěn na trh již 24. května, tedy jeden den před údajným vydáním konkurenčního AMD Radeon RX 7600. Recenzenti se tak pořádně zapotí.

Co se pak týče rozvrhu pro další modely, RTX 4060 patrně dorazí dřív než RTX 4060 Ti 16GB. Levnější karta z dvojice bude údajně vydána v první půlce července, zatímco onen překvapivý 16GB kousek má dorazit v půlce druhé. RTX 4050 je pak posunuta až na bůhvíkdy.

Na celé situaci je ale zdaleka nejzajímavější fakt, že Nvidia představí všechny zmíněné modely současně, a to již velmi brzy. Videocardz zmiňuje, že se odhalení dočkáme již v polovině tohoto měsíce.

Jednotlivé konfigurace RTX 4060 Ti se od sebe budou lišit pouze pamětí a provedením PCB, ale ani tam se pravděpodobně nedočkáme výraznějších rozdílů. Oba modely mají disponovat osekaným čipem AD106, jenž disponuje 4 352 CUDA jádry a běží na 2 535MHz boost frekvenci. Spotřeba se bude podle všeho pohybovat někde kolem 150–160 wattů.