„Modrá sociální síť" Twitter platila do jejího nedávného převzetí miliardářem Elonem Muskem za poměrné klidné, seriózní nudné místo. To se ale se změnou majitele začalo prakticky okamžitě měnit. Musk firmu od základů překopal podle svého tvrzení za účelem zajištění jejího dalšího rozvoje. Zatím má ale většina lidí na jeho plány poněkud odlišné názory...

Mezi nejkontroverznější kroky můžeme zařadit například propuštění tisíců zaměstnanců, včetně dlouholetého ředitele, nebo nutnost platit za ověření svého účtu. U posledního zmíněného bodu se bohužel začíná inspirovat i některá konkurence. Všechny tyto kroky logicky vyvolaly pobouření jak mezi zaměstnanci, tak i mezi běžnými uživateli. I tak to ale do nedávna vypadalo, že se vše alespoň zdánlivě urovnalo.

Nedávno se pravděpodobně někdo z vnitřního kruhu firmy rozhodl Muskově vládě velmi kreativně pomstít. Nejenže se mu povedlo bez povšimnutí vynést část zdrojového kódu, ale dokonce se ho podařilo umístit i na specializovaný web pro vývojáře jménem GitHub.

Kód sice po soudní žádosti o odstranění z platformy skutečně zmizel. Jedná se ale i tak o velmi vážný problém. Zatím totiž není jasné, kdo a jestli vůbec někdo kód z webu stáhl. Vzhledem k situaci je to ale velmi pravděpodobné. Kromě kódu samotné sociální sítě unikly i kódy k interním firemním nástrojům.

Vzhledem ke značným bezpečnostním opatřením, která se se zacházením se zdrojovými kódy většinou pojí, je nanejvýš neobvyklé, jak dlouho trvalo, než byl samotný unik zpozorován. Dle dat GitHubu mohl být kód dostupný klidně i několik měsíců před nuceným stažením. Účet, který informace zveřejnil byl nazván „FreeSpeechEnthusiast“ což je jasná narážka na Muska, který se tituluje jako “FreeSpeechAbsolutist”.

Přestože je únik zdrojového kódu jednou z největších nočních můr každé IT firmy, ať už z hlediska možného vystavení hackerům nebo ztráty konkurenčních výhod, rozhodně se nejedná o ojedinělou situaci. Nedávno bylo tímto způsobem vydíráno například herní studio CD Projekt Red nebo technologický gigant Microsoft. Součástí výše zmíněné soudní žádosti proto bylo i vyžádaní poměrně důvěrných informací o případných uživatelích, kteří kód stáhli. A to včetně kompletní adresy bydliště nebo IP adresy. GitHub se však zatím k vydání osobních informací nevyjádřil.

Samotný Twitter tvrdí, že za únikem stojí jeden z tisíců zaměstnanců, který byl minulý rok propuštěn. Tvrzení je zatím nepotvrzené, ale i kdyby bylo pravdivé, tak to hledání viníka nijak nezjednodušuje. Firma se přesně této situace bála před začátkem propouštění. Proto například na chvíli i zakonzervovala kód.

Tato kauza firmu zasáhla chvíli před tím, než má sama zveřejnit kód související se systémem doporučování tweetů. Toto zveřejnění ale s velkou pravděpodobností odhalí z interních systémů firmy značně méně než aktuální únik.

Společnost od převzetí Muskem zažívá nejtěžší období své historie. Samotný majitel nedávno oznámil, že má Twitter zhruba poloviční hodnotu ve srovnání s dobou, kdy ho kupoval.

Myslíte si, že firma všechny skandály ustojí, nebo sledujeme pomalý pád modrého ptáčka?