Už to bude téměř pět měsíců od doby, co byla oficiálně uzavřena nabídka Elona Muska na koupi sociální sítě Twitter. Po jeho nástupu do čela firmy se stala řada zajímavých událostí a platforma si prošla spoustou změn, mezi nimiž najdeme jak ty pozitivní, tak i určité negativní. Jako dalšího adepta na zařazení do oné první skupiny by ale mnozí mohli brát zpřístupnění algoritmu pro doporučování příspěvků.

To, proč řadě uživatelů vyskakují oznámení na tweety bez jakékoliv infomační hodnoty napsané zcela náhodnými lidmi, už brzy nebude takovou záhadou jako dnes. Stejně tak nám bude odtajněno, podle čeho je sestavena naše domovská stránka. Elon Musk totiž ohlásil, že všechny algoritmy, jež Twitter používá na doporučování příspěvků, se stanou open source už 31. března.

Generální ředitel Twitteru v dalším svém příspěvku vysvětluje, že algoritmus, který platforma v současné době využívá, je příliš složitý a interně není zcela pochopen. Své sledující a další uživatele platformy tedy upozorňuje, že se v kódu bude nacházet spousta hloupostí, ale jakmile budou nalezeny, vývojáři je opraví.

„Vyvíjíme zjednodušený přístup, abychom servírovali přesvědčivější tweety, ale stále se na tom ještě pracuje. I ten bude mít otevřený zdrojový kód,“ hlásí Musk.

„Poskytování transparentnosti kódu bude zpočátku neuvěřitelně rozpačité, ale mělo by vést k rychlému zlepšení kvality doporučení. A co je nejdůležitější, doufáme, že si získáme vaši důvěru,“ vysvětluje Musk myšlenku celého kroku.

Z Muskových příspěvků momentálně vyplývá, že Twitter dost spoléhá na nadšence, kteří se pokusí kód pochopit a při tom v něm naleznou chyby, jež následně ohlásí. To může mimo jiné i snížit náklady společnosti, protože nechat komunitu dobrovolně pracovat přece nic nestojí.