Společnost Honor se na technologickém veletrhu IFA 2023, jenž proběhl začátkem září, pochlubila konceptem unikátního skládacího telefonu, který má současně sloužit jako kabelka. Ačkoliv jsem osobně neočekával, že se na trh dostane v blízké budoucnosti, Honor překvapil a na pulty prvních obchodů se mobil V Purse podívá už ke konci měsíce.

Honor V Purse se dočkal plnohodnotného čínského debutu. Během IFA se výrobce pochlubil pouze hlavními možnostmi telefonu, které souvisely primárně s onou designovou stránkou, avšak od včerejšího dne jsou nám známé také specifikace. Bohužel, ty v některých ohledech trošičku pokulhávají.

Je nám jasné, že maximální výkon pravděpodobně nebude to, co požaduje zájemce o Honor V Purse. Ostatně, telefon se snaží co nejvíce projevit po oné módní stránce. Jak bylo už dříve předvedeno během konference, zařízení využívá přítomnosti dvojice zadních obrazovek, aby imitovalo vzhled kabelky. Promítnout se na nich tedy můžou nejrůznější vzory a designové prvky (střapce, řetízky, peříčka apod.), které se navíc přizpůsobují pohybům telefonu, aby působily co nejvěrohodněji.

Zaměříme-li se na samotné parametry, zjistíme, že hlavní obrazovka Honor V Purse úhlopříčně měří 6,45 palce a využívá rozlišení 2348x1088 pixelů. V rozloženém stavu se pak bavíme o 7,7palcovém displeji s rozlišením 2348x2016 pixelů. Oba panely sází na technologii OLED, 120Hz obnovovací frekvenci a maximální jas 1 600 nitů.

Specifikace displejů neurazí, ale co se mi nezamlouvá, je procesor. Snapdragon 778G považuji za ponížení, a to zkrátka kvůli jeho nedostačujícímu výkonu – přestože beru v potaz, že výkon nemusí hrát u tohoto telefonu hlavní roli. Nevyrovná se ani skoro dva roky starému Snapdragonu 8 Gen 1, což znamená, že dotáhnout současné vlajkové lodě nebo konkurenční skládací telefony v rychlosti CPU a GPU je pro něj nemožné. Mnohé by ale mohla potěšit přítomnost 16GB operační paměti a 512GB úložiště.

Pod kapotou se dále nachází 4 500mAh baterie, což samo o sobě není na skládací telefon přímo zlé, ale 35W výkon nabíjení prostě zamrzí.

Co ale hraje jednoznačně ve prospěch Honor V Purse, je konstrukce. Telefon se pyšní mimořádně tenkým tělem – pouze 8,6 mm ve složeném stavu – což se podobá tradičním telefonům. Kromě toho Honor slibuje, že pant vydrží až 400 tisíc ohnutí.

Zařízení, které se dodává s vyměnitelnými řemínky a řetízky, půjde v Číně do prodeje už 26. září. K dispozici bude pouze ve zmíněné paměťové konfiguraci 16/512GB, a to s cenou 6 599 jüanů (v přepočtu 25 100 Kč včetně DPH). Nabízené barevné varianty jsou: Camellia Gold, Glacier Blue a Elegant Black.