Již zanedlouho by měla společnost AMD oznámit a krátce nato i vydat grafickou kartu Radeon RX 7600, jež bude prvním mainstreamovým modelem určeným pro desktopy postaveným na nové architektuře RDNA 3. Firma zatím pouze stihla uvést dvojici vlajkových karet Radeon RX 7900 XT a XTX, nicméně méně nároční fanoušci červeného týmu mají stále smůlu.

Aktuálně se však traduje, že Radeon RX 7600 zamíří na trh den poté, co bude uvedena RTX 4060 Ti 8GB, tedy 25. května. Přestože už řadu klíčových specifikací známe na základě nejrůznějších spekulací nebo také nedávného úniku balení, nyní vše potvrzuje snímek z programu GPU-Z, který se povedlo získat serveru Videocardz.

Nejdůležitější je, že Radeon RX 7600 využije čip Navi 33, který je vyráběn 6nm procesem. Ten disponuje dohromady 32 výpočetními jednotkami, 2 028 jádry a jeho boost frekvence dosahuje na 2 655 MHz. Při běžném používání se má ale takt klidně vyšvihnout až na 2,85 GHz, dozvěděl se Videocardz od svého zdroje.

Grafika bude dále vybavena 8GB pamětí typu GDDR6, jež využívá 128bitovou sběrnici, po níž poběží rychlostí 18 Gb/s. Celková propustnost má tedy dosahovat 288 GB/s, což je stejná hodnota jako v případě RTX 4060 Ti. Už nějakou chvíli pak víme, že karta bude využívat napájení 8pinovým konektorem.

AMD zatím nic oficiálně nepotvrdilo, tedy kromě toho, že se mainstreamových grafických karet nové generace dočkáme již v tomto kvartálu, a tak si budeme muset na bližší detaily ještě počkat. Do skládačky nám chybí například ještě dílek udávající spotřebu, nicméně prozatím se počítá s hodnotou TBP kolem 150 wattů.