Google zejména v posledních letech výrazně investuje do všemožných umělých inteligencí, které občas zvládají až neuvěřitelné věci. Posledním produktem jeho vývojářů je program zatím pracovně nazvaný MusicLM, který je schopen vytvořit několika minutové hudební nahrávky, a to pouze z vámi zadaného textu. Samotný program je dle vyjádření společnosti ve velmi brzké fázi vývoje. V pohodlí domova si ho prý ale bohužel nevyzkoušíme. Na internetu se objevilo několik oficiálních ukázek toho, co je zatím možné. Nutno říct, že pokud je tohoto schopen program v takto rané fázi vývoje, máme se na co těšit. Minutovou ukázku si můžete poslechnout níže.

Aby vám byl program schopen vytvořit hudební nahrávku, musíte mu napsat, o jaký žánr se má jednat (například rap). Poté mu ještě stačí dodat informaci, v jakém stylu má být hudební nahrávka vytvořena (gangster rap, old school atd.) Po zadání těchto dvou informací by si program už měl poradit a dodat vám od 30 sekund až po 5 minut dlouhou stopu.

Kvalita výsledného kousku jde ovlivnit množstvím pokynů, které zadáte. Můžete tak třeba ještě do úvodního zadání přidat, jaké nástroje by měly v nahrávce zaznít. Nebo naopak můžete napsat pouze něco ve stylu „tradiční opera“. I tak vám program vyhoví. Možné je i vytvoření doprovodu pro příběh. Lze tak nahrát scénář, pro který vám program vytvoří doprovod. Nebo opět existuje možnost napsat, aby AI vytvořila doprovod k útěku z vězení (poslechněte si ukázku níže). Dle uživatelů, kteří měli možnost program vyzkoušet, lze výslednou stopu bez problému přiřadit k nějakému začínajícímu lidskému skladateli.

Vývojáři pracují i na uměle generovaných lidských hlasech. V této oblastí má ale program dle testerů co dohánět. Hlasy, které je program schopen v tuto chvíli vytvořit, jsou prý velmi hrubé a strojové. Nejedná se ale o první pokus o vytvoření programu, který by měl být schopen nahradit tvůrce hudby. Jedny z prvních pokusů můžeme vidět už v 90. letech. Tehdy se ale jednalo o programy, které měli primárně doplňovat lidská vystoupení. Od té doby ale vývoj logicky neuvěřitelně postoupil. Umělou inteligenci se schopností generovat hlasy mimochodem nedávno představil i Microsoft a více o ní píšeme zde.

Příjemným překvapením, a to zejména v dnešní, občas až velmi přetechnizované době, je reakce Googlu na dotaz, kdy se můžeme na program těšit alespoň ve veřejné beta-verzi. Firma prý program neplánuje vydat nikdy. Zejména právě kvůli obavám z možného využití k nahrazení lidí pracujících v hudebním průmyslu, čehož bude program po stále probíhajícím vývoji pravděpodobně schopen.

Myslíte si, že pokud by byl program vydán, tak by skutečně došlo k nahrazení hudebníků a skladatelů, nebo nikdy nebude lidský mozek v tomto odvětví překonán?