Vědecký tým z univerzity v Cardiffu vyvinul speciální umělou inteligenci, která má potenciál pomoci lékařům při detekci rakoviny. Tento systém je vytvořen tak, aby asistoval radiologům při jejich rozhodovacím procesu.

Charitativní organizace Tenovus považuje možnosti umělé inteligence v oblasti rané diagnostiky rakoviny za velmi slibné. Hlavním cílem je vytvořit systémy, které mohou radiologové efektivně využívat a kterým zcela důvěřují.

Skupina vědců se spojila s radiology z nemocnic NHS (National Health Service) ve Walesu a Anglii a zaměřila se na sledování očních pohybů radiologů během prohlížení lékařských obrazů. Tyto informace byly poté předány umělé inteligenci, která byla vyučována, jak napodobovat způsob, jakým radiologové prohlížejí snímky. Tento inovativní přístup umožňuje AI lépe porozumět a napodobovat proces, kterým radiologové procházejí při analýze lékařských obrazů.

Výzkumník Hantao Liu v nedávném rozhovoru pro BBC Radio Wales prohlásil: ,,S ohledem na všechny výzvy, kterým čelí NHS, je důležité, abychom se obrátili k datové vědě a AI pro možná řešení.“

Hlavní představitelka charitativní organizace Tenovus uznala, že umělá inteligence v minulosti čelila kritice, avšak tento konkrétní výzkum přijala s nadšením. Možnosti, které AI nabízí v oblasti rané diagnostiky rakoviny, jsou podle ní úctyhodné. Cílem také není nahradit radiology, ale poskytnout jim nástroje, které by jim umožnily pracovat efektivněji.