V boji proti lesním požárům představuje Kalifornie nový nástroj. Kalifornský úřad pro lesnictví a ochranu před požáry (Cal Fire) zavedl nový program, který využívá umělou inteligenci k rychlé detekci požárů v raném stádiu. Tento program, vytvořený ve spolupráci s University of California San Diego, analyzuje obrazy z tisíců kamer po celém státě a okamžitě rozpoznává začínající požáry.

Podle tvůrců představuje technologie Alert California revoluční krok vpřed. Kromě kamer se spoléhá na LiDARové skeny prováděné letadly a drony, které vytvářejí detailní 3D mapy oblastí. Když se tyto mapy zkombinují s informacemi o místních druzích stromů, poskytují hlubší vhled do lesních biomasy a obsahu uhlíku. Díky těmto datům může Cal Fire používat pokročilé algoritmy, které rozlišují kouř od jiných částic v ovzduší.

Za poslední čtyři roky investoval Cal Fire do projektu Alert California více než 20 milionů amerických dolarů. S dalšími plány na financování je jasné, že stát považuje tuto iniciativu za prioritní.

Odborníci v oboru se již vyjádřili k tomuto projektu. Profesor Neal Driscoll, odborník na geologii a geofyziku na UCSD, upozornil na význam tohoto technologického přístupu v boji proti požárům, ale zdůraznil, že ještě není čas na konečné zhodnocení jeho účinnosti.