Možná každý den používáte sluchátka s technologií automatického potlačení zvuku, abyste se zbavili nepříjemných zvuků okolí. Vědci z MIT teď vyvinuli reproduktor tenký jako papír. Když byste si jej položili na zdi, aktivním potlačením zvuku třeba od sousedů by mohl váš pokoj být pokrytý celý.

Reproduktory snad v každém moderním zařízení fungují na stejném principu, cívka tvořící magnetické pole je spojená s membránou, kterou při průchodu elektrického napětí rozpohybuje. Vytváří tak různé zvukové vlny, které naše ucho dokáže zaznamenat. 150 lety ověřený způsob tvorby zvuku je ale velký, jen se podívejte na hloubku reproduktorů třeba na koncertech.

Vědci z MIT vytvořili reproduktor elastický jako list papíru, který ale i tak dokáže vyprodukovat silný a čistý zvuk. Není prvním svého druhu, tento prototyp ale dokáže zvuk produkovat i položený na zeď. Právě připnutí k pevnému povrchu tlumilo dřívější podobně tenké reproduktory.

Vědci začali s plátkem PET plastu, do kterého laserem vrtali malé dírky. Pod tuto vrstvu se pak vložil kousek piezoelektrického materiálu. Poté vědci obě vrstvy vystavili vakuu a 80 stupňům celsia, což vedlo piezoelektrickou vrstvu k tomu, aby se do dírek v PET plastu vměstnala.

Právě takto byly vytvořeny stovky malých bodů, které dokážou vibrovat, i když je reproduktor připnutý k pevnému povrchu. Vědci z institutu nakonec ještě přidali několik vrstev PET plastu, aby zařízení nebylo tak křehké a bylo o něco odolnější třeba proti nárazům.

Navíc vědci zjistili, že mohou hlasitost panelu zvyšovat zvětšováním dírek v materiálu. Právě díky malému pohybu, který musí pro vytvoření zvuku dělat, spotřeboval jeden metr čtverečný reproduktoru jen 100 miliwattů energie, zatímco běžný by pro stejný zvuk spotřeboval téměř celý watt.

Možných využití je nespočet. Pro aktivní potlačení zvuku mohou být reproduktorem pokryty celé pokoje, kanceláře nebo dokonce kabiny letadel pro cestující. Kdy se ale novinka podívá do spotřebních produktů, je těžké odhadnout a nezvládnou to ani samotní tvůrci technologie.