Koncem dubna jsme vás informovali o plánech společnosti Meta, jež údajně připravuje aplikaci založenou na podobném principu, jako nyní využívá Twitter. Aktuálně však tato platforma dostává konkrétní obrysy, s nimiž přichází expertka na sociální sítě a digitální marketing Lia Haberman, která je popisuje v sérii tweetů.

Haberman tvrdí, že Meta dala některým tvůrcům o chystané aplikaci vědět, což nasvědčuje, tomu, že bychom se jí mohli dočkat již koncem následujícího měsíce. Síť bude využívat decentralizované prostředí postavené na Instagramu, ale údajně bude kompatibilní s dalšími službami, jako je například Mastodon.

Co se týče obsahové stránky, služba má podobně jako Instagram zájemce přitahovat feedem, kde se bude zobrazovat obsah vytvořený uživateli, které sledujete, nebo zcela náhodné doporučené příspěvky. Popis jejich formátu přitom okamžitě vzbuzuje myšlenku na Twitter – klíčovou roli bude hrát text o maximální délce 500 znaků, který bude možné obohatit o multimediální obsah, jako jsou videa nebo obrázky.

„Mluvte přímo se svým publikem a kolegy. Tvořte pomocí textu a připojujte odkazy, fotografie a videa. Zapojte se pomocí lajků a odpovědí a prohlubte tak spojení s přáteli, fanoušky či dalšími tvůrci,“ stojí ve výše umístěném obrázku s popisem aplikace, který byl pravděpodobně vytvořen samotnou Metou. Zřejmě se jedná o uniklý marketingový snímek.

„Brzy bude naše aplikace kompatibilní s některými dalšími aplikacemi, jako je Mastodon. Uživatelé těchto dalších aplikací budou moci vyhledávat, sledovat a komunikovat s vaším profilem a obsahem, pokud jste veřejní, nebo pokud jste soukromí a schválíte je jako sledující. To vám umožní oslovit nové publikum bez dodatečné práce. Tvůrci navíc mohou mít nárok na to, aby byli doporučováni lidem, kteří je ještě nesledují,“ uvádí dále Meta.

Osobně jsem zvědavý, jak bude nová platforma fungovat. V mých představách/touhách se již delší dobu vyskytuje Instagram s prvky Twitteru, ale jako jedna aplikace. Pakliže se Meta rozhodne vydat samostatnou službu, která bude s Instagramem pouze v jistých ohledech interagovat, bojím se, že si u spousty uživatelů nezíská popularitu a skončí fiaskem, což by byla rozhodně škoda. Nyní nezbývá než čekat, co si pro nás Meta připraví...

Jaký máte názor vy? Sdílejte s námi své myšlenky v komentářích.