Už několik dní běží nová sociální síť Threads, kterou provozuje společnost Meta vedená Markem Zuckerbergem. Po Facebooku, Instagramu a WhatsAppu jde o další platformu, která má za cíl spojovat svět. Tentokrát si ale vzala za cíl přimět lidi psát a svými příspěvky o maximální délce 500 znaků se nebezpečně přibližuje na území Twitteru. Ten si to ale líbit jen tak nenechá.

Méně než den po spuštění služby hrozí společnost X Corp., tedy provozovatel „modré sociální sítě“ vlastněné Elonem Muskem, právními kroky a zmiňuje několik nepříjemných obvinění. O skutečnosti jako první informoval zpravodajský portál Semafor.

Hned několik hodin po spuštění nové sociální sítě, kterou podle analýzy serveru Search Engine Journal v době psaní článku již vyzkoušelo necelých 100 milionů uživatelů, zaslal právník Twitteru Alex Spiro dopis samotnému Zuckerbergovi. V něm Metu obvinil ze „systematického, úmyslného a nezákonného zpronevěřování obchodního tajemství a duševního vlastnictví Twitteru“.

Aby toho nebylo málo, je možné, že na službě Threads spolupracovala řada bývalých zaměstnanců Twitteru. Poté, co tuto platformu v loňském roce odkoupil Elon Musk za 44 miliard dolarů, proběhla masivní vlna propouštění, která se dotkla i tehdejšího generálního ředitele Paraga Agrawala.

Spiro Metu konkrétně nařknul z najmutí desítek zaměstnanců, jež „měli a nadále mají přístup k obchodním tajemstvím společnosti Twitter a dalším vysoce důvěrným informacím“. Threads posléze označil za napodobeninu a prohlásil, že Meta využila práce oněch zaměstnanců, aby urychlila vývoj aplikace konkurující Twitteru.

„Twitter hodlá přísně vymáhat svá práva duševního vlastnictví a požaduje, aby Meta okamžitě podnikla kroky k zastavení používání jakýchkoli obchodních tajemství společnosti Twitter nebo jiných vysoce důvěrných informací,“ uvedl Spiro v dopisu.

Podrobnosti o tom, jak aplikace Threads funguje a co nabízí, jsme rozebrali v našem samostatném článku.