Meta chce dobýt svět sociálních sítí se zbrusu novou aplikací. Už nyní provozuje nejznámější platformy světa – Facebook, Instagram a WhatsApp – avšak před pár dny se Zuckerbergovo virtuální impérium rozšířilo o dalšího přírůstek. Služba Threads, ještě ve vývojové fázi známá pod krycím jménem Project 92, nebezpečně útočí na Twitter a celý její systém fungování je snazší, než byste si mohli myslet.

CO, JAK A PROČ?

Nejprve si pojďme vysvětlit, jakou roli bude Threads vlastně hrát. Krátce by se dalo říct, že jde o další mikroblogovací platformu nebo klon Twitteru, který se pokusí získat místo v srdci uživatelů Instagramu.

Aplikace je totiž vyvinutá jeho týmem a ve velkém sází právě na propojení s touto oblíbenou platformou pro sdílení fotografií či krátkých videí. Meta ji však představuje jako místo pro sdílení primárně textového obsahu, jež má být otevřené a kompatibilní s dalšími sociálními sítěmi, jako je kupříkladu Mastodon. Podporuje totiž protokol ActivityPub, na který bude v budoucnu přecházet například i Tumblr.

Do Threads se uživatelé přihlašují pomocí svého Instagramového účtu, přičemž se jim přenese uživatelské jméno a dle jejich volby případně i další nastavení profilu, jako je fotografie nebo popis. Kromě toho dostanete možnost sledovat všechny své přátele či oblíbené tvůrce, jejichž příspěvky odebíráte na Instagramu. Pokud jste tedy jeho aktivními uživateli, prakticky nemusíte vůbec nic řešit. Threads udělá podstatnou část nudného nastavování a vyplňování polí samo.

OBSAH A PRÁCE S NÍM

Co se týče vytváření obsahu, je dobré si pamatovat následující klíčové body:

  • Příspěvky mohou být 500 znaků dlouhé a vkládat do nich lze odkazy, fotografie a maximálně 5minutová videa
  • K obsahu se dostáváte především skrz domovskou stránku, kde se vám zobrazují příspěvky od osob či firem, které sledujete, nebo doporučené výtvory náhodných účtů. Bohužel, chybí chronologické řazení
  • S příspěvky ostatních lze různě interagovat. Kromě klasického udělení lajku, napsání komentáře či sdílení můžete podobně jako na Twitteru příspěvek propagovat na svém profilu (Repostování) nebo na něj reagovat prostřednictvím vlastního příspěvku (Citování).

Obsah můžete propagovat jako Stories nebo samostatný příspěvek na Instagramu

BEZPEČNOST NADE VŠE

Meta se pochopitelně zaměřila i na bezpečnostní funkce a vyzdvihuje například možnost nastavení takzvaných Hidden Words (pokud se nachází v příspěvku, příspěvek se vám nezobrazí) nebo přenos blokací z Instagramu. Obsah porušující podmínky služby je pochopitelně možné nahlásit.

LEPŠÍ NEŽ TWITTER?

Pokud bychom měli Threads srovnat s „modrou platformou“, kterou loni odkoupil kontroverzní podnikatel Elon Musk, dojdeme k řadě zajímavých výhod:

  • Uživatelé Threads mohou sdílet delší příspěvky než neplatící uživatelé Twitteru (500 versus 280 znaků)
  • Threads umožňuje nahrávání 5minutových videí, Twitter dovoluje maximální délku 2 minuty a 20 sekund.
  • Součástí Threads zatím nejsou reklamy

Na druhou stranu, určitě ser vám stane, že Threads minimálně zpočátku nebude využívat řada vašich přátel či oblíbených tvůrců. Nepomáhá tomu ani dostupnost.

KDO SI MŮŽE THREADS STÁHNOUT?

Technicky vzato, Threads si může stáhnout kdokoliv, ale oficiálně je služba dostupná pouze ve 100 zemích, mezi nimiž nenajdeme státy Evropské unie, a tedy ani Českou republiku a Slovensko.

Jak totiž informoval server Time, vydání v EU bylo odloženo kvůli nejistotě okolo nakládání s osobními daty uživatelů. Překážku představuje zejména Akt o digitálních trzích, jenž ustanovuje, jak mohou být uživatelské údaje sdíleny mezi jednotlivými platformami. Meta pro spuštění v zemích EU údajně potřebuje schválení od Evropské komise.

Z tohoto důvodu tedy Threads jen tak nestáhnete přes Obchod Play ani App Store. Nicméně, pokud máte zařízení s Androidem, můžete si nainstalovat .apk soubor z internetu a vše by vám mělo fungovat bez sebemenších problémů. Pakliže si chcete ambiciózního konkurenta Twitteru užít na iOS, je nutné změnit v App Store region na stát, kde je aplikace dostupná (kupříkladu Spojené státy americké).