Donald Trump, exprezident Spojených států, vyjádřil svůj nesouhlas s legislativním návrhem, který by mohl vést k nutnosti prodeje aplikace TikTok její mateřskou společností ByteDance do 30. září nebo k jejímu zákazu ve Spojených státech amerických. Trump, který se v roce 2020 pokusil o zákaz TikToku, tvrdí, že návrh zákona by nespravedlivě přidal výhody společnosti Meta.

Podle Trumpa by eliminace TikToku mohla umožnit Facebooku stát se ještě větším, což považuje za nepřátelský akt vůči lidem. Vyjádřil obavy ohledně bezpečnosti aplikace, ale také uznal, že má mnoho mladých příznivců.

Sociální platforma TikTok čelí kritice ze strany americké zpravodajské komunity, která varuje před využíváním aplikace čínskou vládou k podkopávání demokracie. Trump souhlasí s názorem, že TikTok představuje hrozbu národní bezpečnosti, ale tvrdí, že i Facebook je hrozbou pro vládu USA.

Komentáře bývalého prezidenta přicházejí v době, kdy politická kontrola sociálních médií nabývá na intenzitě před nadcházejícími prezidentskými volbami. TikTok se již v roce 2020 setkal s výzvami na prodej nebo zákaz, kdy se Trump a Biden utkali o Bílý dům.

Představitelé americké justice, FBI a dalších národní bezpečnostních úřadů se chystají informovat všechny členy Sněmovny reprezentantů o TikToku. Během tohoto týdne proběhne brífink pro celý dům zástupců ohledně TikToku.