Automobilka Tesla je známá pro výrobu efektivních pohledných elektrických autonomních vozidel, která si vedou skvěle třeba i v crash testech. Přesto plné autonomie přes sliby stále nebyla schopna dosáhnout.

Autonomie pátého stupně, tedy stav, kdy se auto dokáže samo řídit ve všech situacích, už byla několikrát prohlášena za vyřešenou. V podstatě už je podle automobilky od roku 2016 „rok až dva“ vzdálená. Ani nedávné prohlášení, že Tesla bude schopna tohoto milníku dosáhnout koncem roku zřejmě není realistické.

Přečtěte si také: Tesla odhaluje náhled na přivolávací službu robotaxi před oficiálním spuštěním

Elon Musk, který automobilku vlastní, prohlásil plnou autonomii už v roce 2016 za „v podstatě vyřešenou věc“ a dodal, že bychom se jí měli dočkat do dvou let. 

Podobné prohlášení pak vydal i v roce 2017, kdy řekl, že Tesla dojede od Atlantiku k Pacifiku bez jakéhokoliv zásahu do řízení už ten rok.

Poslední takový odhad přišel v lednovém shrnutí obratu, kdy měl napsat, že tohoto levelu autonomie se dočkáme do konce roku 2021. Toto tvrzení vyvrátil ředitel pro autonomní software Tesly, podle kterého „to zkrátka neodpovídá inženýrské realitě v automobilce.“

Kdy se plně samořídících aut dočkáme, je tak stále ve hvězdách.