Technologické společnosti pochopily, že implementovat umělou inteligenci do svých produktů může být cesta k úspěchu. Poté, co spatřily zájem spotřebitelů o generativní nástroj ChatGPT a další služby pohánění AI, se čím dál více firem zajímá o proměnu vlastních aplikací v místo, kde půlka věcí nevyžaduje činnost uživatele. Stejně tak, jak se očekává maximální rozšíření AI do softwaru, se v podobné míře počítá i s příchodem do hardwaru.

Samořídící auta nebo robotické psy jste již určitě viděli. Já měl ale na mysli spíš zařízení, která používáme dennodenně. Mobilní telefony, tablety, počítače či sluchátka už jistý AI nádech zažily, avšak očekává se, že právě tyto produkty budou na umělé inteligenci časem závislé ještě víc.

Kupříkladu generální ředitel čínského velkovýrobce spotřební elektroniky Lenovo, Yang Yuanqing, se domnívá, že umělá inteligence bude v počítačích a telefonech přítomná už v následujícím roce. Rychlý pokrok ve vývoji AI čipů má prý podpořit upgrade inteligentních zařízení.

Yuanqing měl zaměstnancům Lenova oznámit, že firma bude v příštích třech letech investovat dalších 70 miliard čínských jüanů (212 miliard korun v přepočtu) do myšlenky urychlit zavádění technologií a aplikací umělé inteligence v globálním měřítku.

Šéf firmy stojící za ThinkPady je přesvědčen, že vlna umělé inteligence a generativních výpočtů pomůže posunout hranice technologického pokroku. Jednou z představ je hybridní přístup, který kombinuje termínál, edge computing a cloudové technologie.