Pokud patříte mezi fanoušky hardwarové scény, tak vám jistě neunikla šokující zpráva, která na povrch vyplavala přibližně v půlce září. Společnost EVGA tehdy oznámila, že končí na poli grafických karet. Stalo se tak ještě před vydáním nové řady RTX 40, v důsledku čehož si kartu z této série, která se pyšní právě logem EVGY, nekoupíme. Podívejme se aspoň na to, jak mohla jedna taková vypadat.

YouTuber JayzTwoCents se dostal k ranému prototypu grafické karty EVGA GeForce RTX 4090 FTW3 a veřejnosti jej ukázal ve videu. Vůbec to, že něco takového existuje, je důkazem náhlého rozhodnutí EVGY přerušit vztahy s Nvidií a opustit segment s grafickými kartami.

Samotná grafická karta má poměrně elegantní vzhled – kombinuje černou se stříbrnou a disponuje třemi velkými větráky. Na její zadní straně si můžete povšimnout takové malé nesrovnalosti – místo nápisu GeForce RTX 4090 zde stojí „Next Gen Graphics“. Jak jsem již zmínil, EVGA už nespolupracuje s Nvidií, a tak by mohly být s normálním nápisem licenční problémy. JayzTwoCents uvedl, že mu tento prototyp v mnoha aspektech připomíná kartu RTX 3090 Ti.

Jakmile YouTuber požádal společnost EVGA o tuto kartu, protože by se mu hodila do sbírky, tak v žádném případě nečekal, že bude fungovat. Jelikož se jednalo o raný prototyp, karta neměla žádnou softwarovou podporu. EVGA jej pouze vyrobila, aby otestovala schopnost svých strojů vyrobit grafickou kartu na základě návrhů Nvidie.

Ku veškerému překvapení bylo možné s kartou normálně pracovat. Jakmile byla zapojená v běžícím počítači, rozzářil se výrazný RGB pruh. Na přední straně se také nachází tlačítko pro přepínání režimu BIOSu. Aby se potenciální uživatel zorientoval, ve kterém režimu vlastně karta funguje, najdeme nad tlačítkem LED světélka.

JayzTwoCents dokázal kartu snadno přetaktovat nad 3 GHz. Předvedl také, jak efektivní jsou větráky – když se jejich výkon posune na maximum, jsou sice trochu hlučné, ale teplota GPU dokáže ze 71 °C poměrně rychle spadnout pod 60 °C.

Abyste se o nevydané kartě EVGA GeForce RTX 4090 FTW3 dozvěděli více a měli možnost prohlédnout si ji z různých úhlů, podívejte se na samotné video.