Společnost EVGA je na poli PC hardwaru, a hlavně v oblasti grafických karet, opravdu velkým jménem. V Evropě i Spojených státech jde dokonce o předního dodavatele. Proto dnes internetem otřásla šokující zpráva, že EVGA po 22 letech končí s výrobou karet s grafickými procesory od Nvidie.

Exkluzivní partnerství s Nvidií se tedy píše už od roku 2000. EVGA tehdy jako první vyrobila vysoce účinný chladič pro grafickou kartu GeForce MX 440. A protože měl podivně žlutou barvu a o tvaru by se také minimálně dalo říct, že je zvláštní, začalo se mu říkat banán. Však se podívejte sami.

Působnost společnosti se postupem času začala rozšiřovat, dnes se pohybuje i v segmentu výroby dalšího nezbytného hardwaru, jako jsou základní desky nebo zdroje. Mimo to se EVGA zabývá i vývojem periferií, pořídit si od ní můžete třeba klávesnice či myši. Grafické karty ale byly vždy hlavním zaměřením a také důvodem, proč je značka známá.

KONEC SPOLUPRÁCE S NVIDIÍ – CO TO ZNAMENÁ A DŮVOD?

Informace o tom, že EVGA už nadále nebude spolupracovat se zeleným týmem, byly poskytnuty serveru Jon Peddie Research a také YouTuberům Jayztwocents a Gamers Nexus. Na oficiálním fóru se také objevil příspěvek od produktového manažera společnosti Jacoba Freemena. V něm stručně děkuje komunitě a uvádí důležité informace:

  • EVGA nebude dodávat grafické karty nové generace
  • EVGA bude nadále podporovat produkty současné generace (to v praxi znamená, že případné reklamace se stále budou řešit)
  • EVGA bude i nadále poskytovat produkty současné generace

Podrobný pohled na to, co se mezi dvěma velikány grafických karet stalo, nám dává server Jon Peddie Research. Grafiky se v průběhu let vyvinuly, jsou mnohem složitější, výkonnější, mají vyšší spotřebu a roste i cena. Z malých zařízení se nyní stávají velká monstra s mnohem vyšším počtem tranzistorů. Není se vlastně čemu divit – GPU se používá pro zábavu, výpočetní úlohy, tréninky umělé inteligence a další aktivity, a tak mají výrobci motivaci onu technologii posouvat víc a víc. To potvrzují i částky, které Nvidia investovala do výzkumu – v roce 2021 to bylo přes 5 miliard dolarů a odhaduje se, že letos to bude přes 7,5 miliardy dolarů.

Postupem se ale zvyšovaly i částky, které museli výrobci karet, jako je právě EVGA, na nové technologie vynaložit. Marže Nvidie se rapidně zvyšovaly, zatímco marže partnerů prudce klesaly. Oproti jiným výrobcům je EVGA takovým unikátem, jelikož zaměstnává vysoký počet inženýrů a navrhuje si vlastní PCB i chladicí systémy. Kromě toho poskytuje software EVGA Precision pro monitorování přetaktování a nepřetržitě se stará o své zákazníky. Náklady jsou tedy nemalé.

Vztahy mezi společnostmi EVGA a Nvidia se začínaly zhoršovat, EVGA nebyla obeznámena o specifikacích nových produktů, nebyla prezentována na akcích a informace o změnách cen se také nedovídala. Vše navíc vyvrcholilo, když Nvidia zničehonic nabídla Founders edici karty RTX 3090 Ti za 1 099 dolarů, zatímco ostatní partneři, včetně firmy EVGA, která tu samou grafiku prodávala za 1 399 dolarů. Právě na toto snížení ceny nebyli partneři upozorněni a prakticky jim tak nezbylo nic jiného, než kartu rovněž prodávat za nižší sumu, aby byli konkurenceschopní.

Nyní je tedy otázkou, co vlastně bude dál. Už jsem zmínil, jak se EVGA postaví ke grafikám od Nvidie, avšak nyní se čeká na to, zda firma náhodou časem nepřejde k Intelu nebo AMD. Ani od jednoho z těchto gigantů by nebylo chytré EVGU jako případného partnera odmítnout. Ba naopak, pravděpodobně by o ni velice stáli.

Generální ředitel a zakladatel EVGY, Andrew Han, ale tvrdí, že by si po dvaadvaceti letech raději odpočinul a věnoval více času své rodině. „EVGA v tuto chvíli nebude zkoumat vztahy se společnostmi AMD nebo Intel a v souvislosti s odchodem z trhu grafických karet bude společnost v nejbližší době snižovat počet zaměstnanců,“ uvádí Han. Spolupráce se tedy momentálně nedočkáme, avšak jako budoucí plán nebyla vyloučena.

K situaci se vyjádřil i mluvčí Nvidie, jak uvádí uživatel firstadopter na svém Twitteru: Se společností EVGA jsme v průběhu let navázali skvělou spolupráci a budeme ji i nadále podporovat v naší současné generaci produktů. Přejeme Andrewovi a našim přátelům z firmy EVGA vše nejlepší.“