Netěsné masky ztrácejí svou efektivitu, udržet je ale v plně funkčním stavu i po dlouhé směně není jednoduché. I proto přicházejí inženýři z Northwest University s chytrým respirátorem, který zdravotníkům s odhalením netěsností pomůže.

Pokud vám slovní spojení chytrý respirátor připomene masku Zephyr od Razeru, asi nejste jediní. Ta ale spíše než bezpečnost vylepšovala pocit z používání a přidala RGB, které ale bohužel viry nezabíjí. Nový koncept je v tomto jiný; zaměřuje se právě na bezpečnost.

Zařízení samotné musí být připnuto do běžné masky s certifikací N95 s pomocí magnetů, aby nijak neovlivnilo funkčnost respirátoru samotného. Potom s kolekcí senzorů dokáže masku monitorovat třeba mobilní aplikací.

Prototypu je nyní potřeba vyměňovat baterie, do budoucna by se mu ale mohlo podařit využít teplo i samotný podtlak lidského dechu pro generaci energie a bez nabíjení by tak mohl zůstat klidně týdny.

Proč ale vlastně takto chytrý respirátor? Většina z nás jeho využití asi najde jen těžko, pro zdravotníky, kteří v nich pracují klidně dvanáct hodin, by se ale kolekce senzorů mohla stát pomocníkem nahrazujícím frekventovanější složité testovací procedury.

Že se maska uvolnila senzor pozná buď zaznamenáním náhlého pohybu nebo poklesem podtlaku, který v respirátoru vzniká. Ten, kdo masku má na sobě, by tedy včas věděl, že se míra jeho ochrany před viry výrazně snížila.

Do budoucna by podobné zařízení mohlo sloužit přesně jako současné chytré hodinky. Monitorováním malých pohybů, které vaše hlava učiní při každém tepu srdce, a dýchání by mohla mobilní aplikace vyhodnocovat údaje o vašem zdraví.

Zařízení ještě čekají klinické studie, které ukážou, zda jsou funkce, o kterých inženýři mluví, opravdu plně funkční.