Výrobce herního příslušenství Razer začal experimentovat se zdravotnickým vybavením a tvrdě narazil. Vize respirátoru, který nejenže chrání, ale také dobře vypadá, zaujala hráče i média. Konceptu se dostalo tolik pozornosti, že se Razer nakonec odhodlal k sériové výrobě. Maska Razer Zephyr se vyprodala během několika minut po zalistování na e-shopu.

Na veletrhu CES 2022 představil jejího nástupce s přívlastkem Pro, který obsahuje navíc zesilovač hlasu. Výrobce se ale dopustil chyby, když do popisu uvedl, že maska obsahuje „filtry úrovně N95.“ Toto označení není možné používat, jak se komu zachce. Jedná se totiž o oficiální certifikaci udělovanou Národním ústavem pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci a tu podle všeho maska Zephyr Pro neobdržela.

Certifikát N95 je udělován respirátorům, které dokáží filtrovat aspoň 95 % částic ve vzduchu větších než 0,6 mikrometrů. Nejde tu ale jen o materiál, ze kterého je respirátor vyroben, důležitý je také design zajišťující dostatečné utěsnění. Tvrzení, že má nějaký výrobek „filtry typu N95“, tak z principu nedává smysl.

RAZER ZEPHYR NENÍ CERTIFIKOVANÁ MASKA N95, ZDRAVOTNICKÝ PROSTŘEDEK, RESPIRÁTOR, CHIRURGICKÁ MASKA ANI OSOBNÍ OCHRANNÝ PROSTŘEDEK (OOP) A NENÍ URČENA K POUŽITÍ VE ZDRAVOTNICKÝCH NEBO KLINICKÝCH ZAŘÍZENÍCH.

RAZER

Na chybu upozornila youtuberka Naomi Wu. Společnost Razer obvinila z podvodu a vyzvala ji, ať výrobek stáhne z nabídky. Razer zareagoval odstraněním tvrzení o filtrech a poznámkou, že se nejedná o respirátor ani o jiné zařízení určené pro použití ve zdravotnictví. To ale neznamená, že je k ničemu. Součástí stránky zůstává tabulka, která porovnává masku Razer Zephyr Pro s rouškami i respirátory. Podle té dokáže odfiltrovat 99 % bakterií. Postrádá ale certifikát, který by toto tvrzení podporoval.