Ještě nás pár dalších větších aktualizací Windows 11 čeká. Přesto se už ale pomalu blížíme k vydání Windows 12 plánovanému na příští rok. Tedy alespoň v případě, že Microsoft dodrží svou ohlášenou tříletou frekvenci představování nových vydání operačního systému. Přibýt by měly třeba funkce poháněné umělou inteligencí.

Windows 11 přišlo s relativně přísnými požadavky na hardware. Pojďme si je zrekapitulovat. Pro instalaci potřebujete alespoň 4 GB RAM, modul TPM 2.0 a především alespoň osmou generaci procesorů od Intelu a odpovídající generace procesorů AMD. Právě poslední ze zmíněných požadavků byl pro mnohé asi největším problémem, protože byť měla řada uživatelů dostatečně výkonný procesor, instalační nástroj hlásil nekompatibilitu.

Spekulace zatím o konkrétní generaci, která bude limitem pro Windows 12, nemluví. Lze ale očekávat, že se limit od minulého vydání zvýší. O něco jistější jsme si tím, že bude nově potřeba alespoň 8 GB operační paměti. Modul TPM bude pochopitelně nutný i nadále, konkrétně stejně jakod doteď verze 2.0.

Mluví se o ještě jedné důležité změně. Nově by mohlo být k instalaci systému povinné úložiště typu SSD. S jejich lepší cenovou dostupností už nejspíš ani není důvod, proč ho do svého počítače nenainstalovat. Oproti starším HDD jsou totiž SSD výrazně rychlejší. Na potvrzení těchto požadavků a jejich doplnění si ale ještě budeme muset počkat.