Mnohým z vás jistě neunikla popularita umělé inteligence ChatGPT, která si s vámi dokáže nejen popovídat, ale zvládne i sepsat povětšinou smysluplný text na nejrůznější témata. Pomohla nám například se scénářem k videu, na které se můžete podívat zde.

Pro školský systém ale tato vychytávka může představovat drobné nebezpečí, protože skutečně hrozí, že bude některým žákům pomáhat s esejemi až moc, nebo je za ně kompletně napíše. Tomu chce ale pomocí nové aplikace zabránit 22letý student univerzity Edward Tian.

Tian přišel se službou, která se nazývá GPTZero a má za cíl identifikovat, zda byl určitý text napsán člověkem, nebo umělou inteligencí. Prý to dokonce zvládá rychle a efektivně. V sérii příspěvků na Twitter uvedl, že se jeho motivací stal nárůst plagiátorství.

„Zkrátka, kolem ChatGPT je tolik humbuku. Je to a to napsáno umělou inteligencí? My lidé si to zasloužíme vědět,“ vysvětluje v jednom z tweetů.

Hned po představení se stala Tianova aplikace populární – během prvního týdne provozu si ji vyzkoušelo více než 30 tisíc uživatelů – a hosting, který využívá, měl problémy s obsluhováním tak vysokého počtu lidí. Spousta pedagogů navíc mladíka kontaktovala, aby jej informovala o svých pozitivních zkušenostech s GPTZero.

Ve dvou videích níže si můžete prohlédnout názornou ukázku toho, jak GPTZero vlastně funguje. Po vložení textu, zmáčknutí klávesy enter a chvilce strpení se vám ukáže poměrně detailní rozbor, který pracuje se dvěma hlavními údaji.

Tím prvním je „Perplexity“, který se zabývá složitostí textu. Jednoduše řečeno by šlo říct, že čím zmatenější je GPTZero z vloženého textu, tím je pravděpodobnější, že jej stvořil člověk. Pokud je ale pro aplikaci práce snazší, protože byla natrénována na podobných datech, je zde velká šance na to, že je autorem nějaká umělá inteligence.

GPTZero využívá i „Burstiness“ neboli „údaj o rozbíhavosti“. Lidé mají tendenci kombinovat kratší věty s delšími či složitější věty s těmi snazšími, zatímco umělá inteligence je v tomto jednotnější.

Používáte ChatGPT nebo podobné služby?