Pondělní souhrn novinek je zde! Ve Windows 11 je dostupný nový ukazatel hlasitosti, školní pracovnice kradla iPody určené pro studenty a Ukrajinu zasáhl kybernetický útok. To, a ještě více ve Stručně!

– Indický startup Turnip vytváří komunitní platformu pro hráče mobilních her, v novém kole financování se mu podařilo získat 12,5 milionu dolarů. Již nyní si v aplikaci můžete vybudovat vlastní komunitu, pro kterou můžete streamovat hry až v rozlišení 1080p. Tvůrce dokonce můžete podpořit pomocí donatu. Myslíte si, že Turnip bude moct v budoucnu konkurovat známějším platformám jako Discord nebo Twitch?

– S krádežemi se potýkáme neustále, přičemž jejich absurdita je občas až šokující. V Novém Mexiku byla Kristy Stock odsouzena k 18měsíčnímu pobytu ve vězení kvůli krádeži 3000 iPodů, jež byly určeny studentům. Získala tak přes 800 000 dolarů. A aby toho nebylo málo, ještě z těchto příjmů falšovala daňová přiznání.

Nvidia Shield TV se dočkává nové aktualizace, která přináší Android 11. S tím samozřejmě přicházejí i nové aplikace a vychytávky. Například IMDb TV obsahuje filmy a televizní pořady zdarma, Apple TV a Google Play nyní disponují podporou obrazu ve 4K.

– YouTube zavádí ve své aplikaci pro Android funkci chytrého stahování. Každý týden se vám automaticky stáhne 20 videí, a to v případě, že jste předplatiteli služby YouTube Premium a jste připojeni k Wi-Fi. Podobné funkce využívá i YouTube Music nebo Netflix.

– Twitter nově umožní nahrávat a zpětně přehrát konverzace ve službě Spaces. Nahrávání je dostupné pro některé pořadatele v mobilních aplikacích pro Android i iOS, nahrávky může poslouchat každý, dokonce i přes web. Pro přiblížení – vše je velmi podobné aplikaci Clubhouse, kde si například hudebník může vytvořit vlastní místnost, v níž si popovídá se svými fanoušky, případně jim něco zahraje.

– Služba PayPal, díky které můžete platit přes internet, čelí obvinění. Problémem jsou zmražené účty a finance uživatelů. Například Lena Evans, která PayPal využívala přes 22 let, tvrdí, že jí PayPal po šesti měsících od zmrazení účtu zabavil 26 984 dolarů (580 000 Kč) bez udání důvodu.

– Ukrajinu zasáhl masivní kybernetický útok, při kterém byly hacknuty vládní internetové stránky. Útočníci je dočasně vyřadili z provozu a uživatelům zanechali zprávu, aby se „báli a očekávali i horší věci“. Josep Borell, šéf zahraničního odboru EU, řekl, že nemá žádné důkazy o pachateli, ale „můžeme si představit, kdo za tím stojí“. Tím zřejmě myslel Rusko, které je mimo jiné pachatelem i v očích samotné Ukrajiny.

– Windows se po necelých 10 letech dočkává nového ukazatele pro hlasitost. Novinka je dostupná pouze ve Windows 11, ladí totiž s celkovým vzhledem operačního systému.