Zapojení soukromých firem do vesmírného výzkumu je v plném proudu. Patří mezi ně jak známé SpaceX, Boeing či Blue Origin, tak i nespočet dalších, kteří alespoň operují na oběžné dráze vlastní satelit. Nové startupy zaměřené na vesmír stále vznikají, jedním z nich je i Astroforge.

Tomu se od jeho lednového založení podařilo získat prostředky v hodnotě 13 milionů dolarů a už má zarezervované místo na raketě Falcon 9 společnosti SpaceX. Zaměřit se chce na těžbu vzácných kovů z asteroidů, které jich s sebou nesou velké množství.

Už peníze, které má firma k dispozici teď, by měly stačit na dvě vesmírné mise. Startup na svém prvním demonstrativním satelitu spolupracuje s OrbAstro. Už teď má vyhlídnutou řadu asteroidů, které bude stát za to navštívit.

Astroforge se bude zaměřovat na asteroidy o průměru od 20 metrů do 1,5 kilometru. Hledat chce především prvky ze třídy platiny, mezi něž patří třeba ruthenium, rhodium, palladium, osmium, iridium či platina. Ty se na Zemi sice hledají těžce, ve vesmíru ale zvlášť vzácné nejsou.