Když se na trhu rozšířily SSD, zdálo se, že jde o přirozeného nástupce pevných disků. Novinka nabízela bezkonkurenční přenosové rychlosti i menší velikost. Přesto ale budou SSD trhu dominovat nejspíš mnohem později, než se čekalo, a možná taky nikdy. Zatímco dřívější odhady mluvily o porážce HDD co do prodaných exabajtů úložiště v roce 2028, nová analýza publikovaná Blocks and Files očekává silné prodeje pevných disků i v roce 2028.

HDD totiž ještě není poraženo. SSDčkám se sice nedokáže vyrovnat v rychlosti ani velikosti, nabídne ale nižší cenu a podle některých spekulací i nižší spotřebu – dva atributy klíčové pro datová centra. I když se tak SSD už pro notebooky a desktopy staly samozřejmostí, datacentra stále spoléhají na levnější řešení, okamžitý přístup k datům pro ně totiž není natolik klíčový.

Navzdory předešlým predikcím to nevypadá, že by prodeje SSD měly na prodeje HDD vliv. Můžou za to nejspíš hlavně zmíněná datacentra. Na poptávku po úložišti má velký vliv současný trend umělé inteligence, internet věcí i nový obsah na sociálních sítích. Všechny tyto odvětví pak preferují pevné disky, což zvyšuje poptávku po nich.

Výše vidíte graf odhadu prodejů úložišť podle jejich typů v exabajtech. Ukazuje, že HDD ještě určitě nejsou na ústupu.