Na Spotify brzy zamíří funkce virtuálního DJ. Bude fungovat podobně jako současné automaticky generované playlisty. Kombinovat bude novou hudbu společně s tou, kterou už znáte. Skladby bude navíc doplňovat text o autorovi či skladbě samotné generovaný s pomocí umělé inteligence. K funkci budou mít přístup všichni předplatitelé služby.

Společnost tak dále sází na automatické generování poslechové fronty, ve kterém byla vždy průkopníkem. Od původního Discover Weekly z roku 2015 přibyly do služby denní mixy nebo třeba Release Radar, který vybírá novou hudbu kapel a umělců, které posloucháte.

S generací popisů skladeb mají pomoct technologie OpenAI. Spotify říká, že svým zaměstnancům umožnilo při práci na nové funkci využít modely, jako například GPT-3. Lze tak říct, že Spotify novou funkci spouští i s pomocí ChatGPT, které právě na modelu GPT-3 běží.

Pokud by se vám zrovna to, co DJ pouští, nelíbilo, jednoduše na něj v aplikaci kliknete a on například změní žánr. Co nemáte rádi si pak bude pamatovat podobně, jako když teď některou z doporučených písniček přeskočíte. Teoreticky by se tak měl tento virtuální DJ postupně zlepšovat, když ho budete používat.

Podle redakce TechCrunch je doporučení písniček na podobné úrovni jako současné generované playlisty. A ačkoliv je funkce v anglicky mluvících zemích spouštěna již teď, na českém trhu si na ni pravděpodobně ještě počkáme.