Streamovací platforma Spotify je primárně spojována s hudbou, ale populární je také mezi posluchači podcastů. Právě na tento typ obsahu se služba v poslední době zaměřuje čím dál víc. Nejenže přinesla spoustu nových nástrojů pro tvůrce, které jim dávají možnost se lépe zviditelnit, ale také využívá moderních nástrojů k odbourání jazykové bariéry.

Nejeden uživatel Spotify určitě narazil na zajímavě vypadající podcast, který se zabývá jedinečným tématem, ale kvůli nedostatečným znalostem cizího jazyka si jej zkrátka nebyl schopen poslechnout. Platforma si ale patrně stanovila za cíl zpřístupnit všechen obsah všem, a to bez ohledu na to, z jaké země pochází. Chystá se proto jednotlivé epizody překládat do cizích jazyků. Zapojí navíc i smysl pro detaily.

Spotify hodlá využívat umělou inteligenci pro přeložení podcastu z originálu do cizího jazyka, ale tam AI magie nekončí. Robotický hlas podobný tomu, který vydává třeba Google Překladač, když si chcete ověřit výslovnost cizojazyčného slova, by dlouhodobě vydržel poslouchat snad jen málokdo. Proto bude s pomocí umělé inteligence napodoben i hlas původního autora.

„Překlad hlasu, který odpovídá hlasu tvůrce, dává posluchačům na celém světě možnost objevovat nové podcastery a inspirovat se jimi autentičtějším způsobem než kdykoli předtím,“ okomentoval novou funkci zvanou Voice Translation viceprezident pro personalizaci Zaid Sultan.

Nikoho asi moc nepřekvapí, když řekneme, že si Spotify vybralo za partnera organizaci OpenAI, která stojí za známým generativním nástrojem ChatPT. Zelená platforma bude konkrétně využívat její nástroj zvaný Whisper.

Ten bude zatím překládat některé anglické podcasty do španělštiny, ale v následujících dnech a týdnech bude ulehčovat poslouchání také německým a francouzským uživatelům. Kdy se budou epizody překládat do češtiny, zatím není jasné. Spotify každopádně slibuje rozšíření portfolia tvůrců a jazyků.

Funkce samotná má být k dispozici pro všechny uživatele bez ohledu na to, zda si Spotify předplácí.