Další kapitola v nekonečném souboji mezi Spotify a Applem se odehrává na poli ovládání hlasitosti. Spotify obvinilo Apple z toho, že "ukončilo technologii", která mu umožňovala využívat tlačítka hlasitosti na zařízeních s iOS k ovládání hlasitosti při používání Spotify Connect.

Spotify Connect je funkce, která umožňuje uživatelům streamovat hudbu ze Spotify na různá zařízení, jako jsou reproduktory, televizory nebo herní konzole. Do nedávna bylo možné ovládat hlasitost těchto zařízení přímo z aplikace Spotify nebo pomocí tlačítek hlasitosti na iPhonu.

Apple však tuto možnost zablokoval, což Spotify považuje za porušení pravidel Digitálního trhu (DMA), která mají zabránit velkým technologickým společnostem v zneužívání své dominantní pozice. Spotify tvrdí, že Apple tímto krokem omezuje konektivitu služby s operačním systémem iOS.

Apple se k této záležitosti zatím oficiálně nevyjádřil, ale podle některých zdrojů požaduje, aby Spotify integroval svou aplikaci s HomePodem, pokud chce obnovit ovládání hlasitosti pomocí tlačítek. Spotify však tuto integraci dosud neprovedl.