Mustafa Suleyman, generální ředitel společnosti Inflection a spoluzakladatel Google DeepMind, se v nedávném rozhovoru pro zpravodajský portál Financial Times vyjádřil k potřebě vynucení standardů pro AI ve Spojených státech amerických. Jeho návrh zahrnuje povolení prodeje čipů společnosti Nvidia s umělou inteligencí pouze kupujícím, kteří souhlasí s etickým použitím této technologie.

Pro Financial Times Suleyman prohlásil: ,,Spojené státy by měly nařídit, aby každý uživatel čipu od Nvidie podepsal alespoň dobrovolné závazky - a pravděpodobně více než to...“

Nvidia je momentálně předním výrobcem grafických superčipů vhodných pro trénování modelů strojového učení a umělé inteligence. Díky svým řešením H100 a A100 během posledního roku zažila neskutečný růst. Není tedy divu, že má vysoké ambice do budoucna.

Suleymanův postoj je v souladu s rostoucím zájmem o etiku a regulaci v oblasti umělé inteligence. Jeho návrh by mohl mít dalekosáhlé důsledky pro průmysl a výzkum v oblasti AI. Návrhy na zvýšení americké regulace umělé inteligence se objevují v souvislosti s obavami, že by rychlý technologický pokrok mohl překonat aktuální regulační rámec.

Otázka etiky v AI je stále více diskutována, a to nejen v akademických kruzích, ale i v průmyslu. Suleymanův návrh by mohl představovat krok k vytvoření konkrétních pravidel a standardů. Tento návrh by mimo jiné mohl být základem pro budoucí diskuse a legislativní kroky ve Spojených státech i na mezinárodní úrovni.