Americký technologický gigant Intel se potýká s hlubokou krizí, která se odráží i v jejích finančních výsledcích za druhé čtvrtletí. Čistá ztráta ve výši 1,6 miliardy dolarů je alarmujícím signálem, který nelze ignorovat. Společnost tak přistupuje na řadu drastických opatření.

Generální ředitel Pat Gelsinger se v emotivním dopise zaměstnancům přiznal k bolestivé realitě a označil současnou situaci za jednu z nejtěžších v historii firmy. Intel se nachází na křižovatce a musí učinit zásadní rozhodnutí, aby se vymanil z krize a znovu získal svou pozici lídra na trhu.

Kromě masivního propouštění (více než 15 procent zaměstnanců) plánuje Intel také restrukturalizaci svých divizí. Zvláštní pozornost bude věnována divizi Intel Foundry, která se zaměřuje na výrobu čipů pro jiné společnosti, ale ve druhém čtvrtletí vykázala provozní ztrátu ve výši 2,8 miliardy dolarů.

Intel se v posledních letech potýká s řadou problémů. Ztráta vedoucí pozice na trhu ve prospěch konkurentů, jako jsou TSMC, Samsung a AMD, je jen jedním z nich.