Americké Ministerstvo Spravedlnosti (DOJ) před nedávnem podalo žalobu proti společnosti SpaceX, kosmickému gigantu pod vedením Elona Muska. DOJ obvinilo společnost z diskriminačního jednání ve výběrových řízeních, které podle nich nespravedlivě znevýhodňuje uprchlíky a žadatele o azyl.

Podle DOJ SpaceX nesprávně argumentovala, že nemůže zaměstnávat osoby, které nejsou americkými občany. Toto obvinění vychází z výpovědi jednoho zahraničního pracovníka, který byl údajně diskriminován.

DOJ nyní naléhá na SpaceX, aby zvážila možnost finanční kompenzace pro ty, kteří byli kvůli diskriminačním postupům nesprávně zamítnuti. Podle DOJ, škála pracovních pozic, z nichž byli tito jednotlivci vyloučeni, je široká a zahrnuje vše od inženýrů až po pomocné práce.

Je důležité také poznamenat, že tento soudní spor není prvním případem, kdy byla jedna z firem Elona Muska obviněna z diskriminačního chování. Na začátku srpna například podala skupina bývalých zaměstnanců sociální sítě Twitteru žalobu na Elona Muska. Obvinili ho z diskriminace na základě pohlaví, věku a rasy.