Samsung nedávno zveřejnil tiskovou zprávu týkající se displejové technologie micro-LED. Ta sází na miniaturní anorganické diody, údajně o velikosti 100 mikrometrů (jsou tedy tenčí než lidský vlas), které vyzařují světlo a barvu samy o sobě a nepotřebují dodatečné podsvícení nebo barevní filtry.

V důsledku toho jsou micro-LED panely schopny zajistit výrazně lepší kvalitu obrazu než obrazovky s technologií LCD, a dokonce vítězí i nad oblíbenými OLED displeji, a to v například oblastech jasu, životnosti nebo pokrytí barevných prostorů. Pyšní se také rychlejší odezvou.

Zdroje uvádí, že technologie micro-LED dokonce spotřebovává méně energie. Když tedy vezmeme v potaz i tento benefit, nabízí se otázka, proč se používá jenom zřídka. Inu, vysvětlení je jednoduché. Technologie ještě není tak dobře prozkoumaná a náklady na výrobu micro-LED panelů jsou poměrně vysoké. Do několika let by se ale mohla její popularita zvednout.

Kromě toho, že Samsung plánuje v letošním roce představit 76palcové, 89palcové, 101palcové a 114palcové micro-LED televize, dle vlastní tiskové zprávy zvažuje rozšíření technologie do dalších zařízení, ale s menšími displeji. Jmenovitě hovoří o chytrých hodinkách.

Známý leaker Tech_Reve spekuluje nad tím, že by mohla být micro-LED technologie poprvé využita pro zbrusu novou řadu hodinek, jež by nesla označení typu Galaxy Watch Ultra. Pravděpodobně by tedy konkurovala dalším špičkovým smartwatch, jako jsou například Apple Watch Ultra.

Kdy Samsung takové hodinky odhalí, pokud vůbec, není jasné. Osobně by mě ale překvapilo, kdyby se tak stalo už v příštím roce, takže bych spíš sázel na pozdější termíny.