Procesory AMD s technologií 3D V-Cache jsou oblíbené zejména mezi hráči, a to z důvodu, že přidaná cache dokáže výrazně zvednout počty snímků za sekundu napříč různými herními tituly. Zatímco poprvé byla tato vychytávka použita u generace Zen 3, kdy vyšel pouze procesor Ryzen 7 5800X3D, současná série nabízí tyto procesory hned tři – Ryzen 7 7800X3D, Ryzen 9 7900X3D a Ryzen 9 7950X3D. Celkově jde o čtyři různé modely. Nejde však o jediné kousky, na kterých AMD kdy pracovalo.

Tvůrci z kanálu Gamers Nexus dostali od AMD možnost projít si laboratoře v texaském Austinu, kde se procesory nejen testují, ale také vyvíjí. Během návštěvy se youtuberům podařilo zachytit několik prototypů nevydaných CPU, mezi nimiž najdeme několik čipů založených na nové architektuře Zen 4 a dvojici využívající starší Zen 3. Daleko zajímavější jsou ale zástupci druhé zmíněné.

AMD mělo patrně ve vývoji kromě Ryzenu 7 5800X3D, který je populární dodnes, také Ryzen 9 5950X3D a Ryzen 9 5900X3D, jež by disponovaly 192MB L3 cache. Právě v této oblasti jsou jedinečné – 3D V-Cache se totiž rozkládá na obou jejich CCD, nikoliv pouze na jednom. Právě kvůli tomu by přišly s nižšími takty. Zatímco Ryzen 9 5950X3D by boostil na pouhých 4,1 GHz, jeho slabší bráška by se paradoxně pochlubil až 4,4GHz frekvencí.

Vzhledem k tomu, že současné procesory „X3D“ mají dodatečnou cache rozloženou pouze na jednom CCD, lze dospět k závěru, že si v AMD zřejmě po testování uvědomili jednu věc – umístění cache pouze na jedno CCD je ve finále schopno přinést lepší výkon a efektivitu.

Objev těchto nevydaných CPU přichází krátce poté, co se vynořil únik zachycující procesor Ryzen 5 5600X3D, o němž jsme samostatně psali zde. Podle leakera by ale na rozdíl od těchto dvou prototypů měl skutečně vyjít.