Procesory AMD Ryzen s 3D V-Cache, která je schopna výrazně zvýšit počet snímků za sekundu ve hrách, jsou prodejním hitem. To se týká jak trojice představené na veletrhu CES 2023, která staví na nové architektuře Zen 4, tak i jediného procesoru z generace Zen 3, jímž je Ryzen 7 5800X3D. Nyní se ale zdá, že by k sobě mohl dostat nového parťáka.

Je to sice překvapivé, ale podle zjištění známého leakera, jenž vystupuje pod přezdívkou chi11eddog, AMD údajně vydá nový 3D V-Cache procesor s označením Ryzen 5 5600X3D. Šlo by o zajímavou možnost pro méně náročné hráče, kterým se nechce investovat do stále ještě relativně drahé platformy AM5. Ryzen 7 5800X3D se v Česku aktuálně prodává za cenu od 7 300 do 8 000 Kč, a tak by se nebylo tolik překvapivé, kdyby údajný Ryzen 5600X3D stál třeba 6 500 Kč, možná dokonce o trochu méně.

Podle uniklých informací by tento kousek obdržel šest jader postavených na architektuře Zen 3 (čipy vyrábí TSMC svým 7nm procesem) a dvanácti výpočetními vlákny. Ryzen 7 5800X3D mezitím nabízí osm jader a šestnáct vláken. Co se pak týče frekvencí, boost frekvence by měla dosahovat maximálně na 4,4 GHz. Standardní Ryzen 7 5800X3D pak boostí až na 4,6 GHz. CPU tohoto typu není vhodné přetaktovávat kvůli vyšší náchylnosti na přílišné napětí a teplotu.

Přestože by se jednalo o procesor starší generace, bylo by klidně možné, že by čelil velkému zájmu ze strany spotřebitelů. Pro hráče, kteří chtějí spíše investovat do dražší grafické karty nežli procesoru, může představovat perfektní volbu. Žádné detaily o ceně ale leaker bohužel neposkytl, a tak si můžeme pouze domýšlet tak, jak jsme učinili výše. Rozhodně se ale těšíme na to, až uvidíme, jak se k ní AMD postaví.